Hecsedli

2023.11.19. 15:56

Mutatjuk, hogy készíts csipkelekvárt. Iszonyat meló, de megéri szöszölni vele

Begyűjteni sem egyszerű a csipkebogyót, elkészíteni is sok vesződséggel jár. Aki azonban kóstolta, nem mond le róla.

Barta Katalin

Nagy sikerrel zajlott idén is Szarvaskőben a hagyományos csipkebogyó fesztivál. Akik eljutottak a jó hangulatú rendezvényre, megkóstolhatták a helyiek különlegességét, a hecsedlit is, azaz a csipkebogyóból készült lekvárt.

Elérkezett az ideje is a begyűjtésnek. Az első fagy már megcsípte a termést, így elővehetjük a túrabakancsot, valami éles metszőeszközt, alkalmas kosárkát, s indulhatunk a közeli hegyes-dombos tájakra felfedező útra. A gyakorlottabb keresők jól tudják, hogy a közelben hol lelhetnek gazdag zsákmányra, bár azt is tudják, hogy a kellő mennyiség begyűjtése időigényes a szúrós ágak miatt. Ha sikerül két-három kilónyi mennyiséget összeszedni, akkor indulhat a hecsedli készítés is.

Receptet is kerestünk hozzá aa Bélapátfalva íze-java kistermelői kézműves termékek oldal ajánlása alapján.

Azt írják, sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy kell készíteni, így elárulták a hagyományos “Szarvaskői” eljárást, amit egy ottani nénitől tanultak. 
Elkészítés: A bogyók elejét és végét levágjuk, húsdarálón ledaráljuk, majd megfőzzük annyi vízzel, hogy ellepje. Kavargassuk gyakran, mert hajlamos leégni. 
Szükségünk lesz egy nagy lyukú szitára, de megteszi az otthoni a tésztaszűrő is. Ezen átpaszírozzuk a gyümölcsöt, majd kerítünk egy úgynevezett lisztszitát is. Akinek nincs ilyen, megfelel az újra használható anyagból készült bolti „zacskó” is.  Ezen újra "átszitáljuk" a gyümölcspürét, így megszületik a natúr csipkebogyóvelő. 
A velőt tiszta edénybe öntjük, majd adunk hozzá cukrot ízlés szerint. S most jön a türelmes része a dolognak, mert a legkisebb fokozaton főzzük meg a lekvárt, amíg a kívánt állagot eléri. A forró lekvárt kisebb üvegekbe töltjük, s a biztonság kedvéért száraz dunsztba tesszük legelább egy napra.  

Akinek ideje, türelme van, kitartó munkát, majd jó étvágyat kívánunk! 

Tapsztalataink szerint akár karácsonyi ajándéknak is különleges a házilag elkészített csipkeíz. A gurmék egyik kedvence, mivel a sülteket, főként a vadakból készült pecsenyéket csodálatosan kiegészíti, feldobja. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában