Remény Farm

2023.11.12. 12:35

Szerelemből költözött városból a bekölcei tanyára a Remény Farm Annája

A közösségépítést szorgalmazó Juhász Anna, a Remény Farm egyik alapítója az Kis sziget Kávézóban mesélt életükről és tapasztalatairól.

Hornyák Réka

Telt házas Művészklub beszélgetés a vendéggel, Juhász Annával és a moderátorral, Ajlik Csengével

Telt házas előadást tartott a Remény Farm Annája Egerben, a Kis Sziget Kávézóban. Csütörtökön este a Művészklub keretein belül vett részt egy beszélgetésen a közösségi média bekölcei mezőgazdásza. 

A Művészklub estek tökéletes lehetőségek a kapcsolódásra és az együtt-érzésre. A beszélgetést egy moderátor vezeti, aki interjú-szerűen kérdezi a meghívott vendéget, majd a történetmesélés végén megnyitják a beszélgetést a közönség felé is, így mindenki tud kapcsolódni a meghívotthoz és egymáshoz is. 

A Művészi Mezőgazdálkodás című esten a regeneratív mezőgazdaságról, a fenntarthatóságról és a népi kultúra népszerűsítéséről is szó esett. Anna mesélt arról, hogy hogyan került bele ebbe az életbe és hogy birkózott meg vele. 

– Felnőttként kapcsolódtam be a tanyasi életbe, ezzel száz százalékban lecseréltem az addigi, városi életemet. Szerelemből költöztem Dávid előző tanyájára, de nem a tanyába vagy az életmódba voltam szerelmes. Nehéz volt az elején megszokni azt, hogy nem a városban vagyok és, hogy mindent magunknak kell megcsinálni. Voltak nagyon nehéz időszakok, de sosem akartam eljönni a farmról, Dávid mellől – mesélte Anna az életének legjelentősebb fordulatát. 

– Amikor rájöttem, hogy végleg itt szeretnék maradni, az akkor volt, amikor elkezdtem érezni az évszakok valódi változását, hullámzását, a természetet. Aztán jött az első szüretelésünk és leszedtem az első saját termesztésű paradicsomunkat. Annál jobb érzést nem tudok elképzelni, büszke voltam, mert tudtam, hogy ez tényleg a mi munkánk gyümölcse. Onnantól tudtam, hogy mindent magunknak akarok termelni, amit csak lehet – árulta el Anna, és hozzátette, hogy nem bánja azt sem, hogy a legnehezebb fizikai munkákban is segítenie kellett eleinte, hiszen így tudja csak igazán értékelni az életét. 

Az este során rengeteg téma felmerült, voltak szakmai kérdések a farmok minősítését illetően, a tyúktartás elkezdéséről, a Remény Farm bejárásáról és az ott vállalható munkáról, de szóba került a hajápolás, az öltözködés és a népi szokások fenntartása is. 

Ajlik Csenge, a beszélgetés moderátora elmondta, hogy fontosnak tartja a Művészklubokat, hiszen ezáltal az emberek kapcsolódhatnak egymáshoz, ismerkedhetnek, segíthetnek. 

– A Művészklub nem kizárólag az alkotóművészekre szeretne hagyatkozni, hanem olyan embereket szeretnénk bemutatni és megszólaltatni, akikben ott van a lélekből való cselekvés és a máshogy gondolkodás. A Remény Farm alapítói is ilyen tudással és beállítottsággal rendelkeznek, példát mutatnak az életükkel. Ezek a beszélgetések azért fontosak, mert meg tudjuk mutatni az emberi értékeket. Szerintem nagyon sokan éheznek arra, hogy tudjanak kapcsolódni és közösséghez tartozni, hiszen egy-egy gondolat megosztás által az emberek nem érzik magukat egyedül. Egerben nagyon jó a művészeti oktatás, viszont könnyen ellaposodhat ennek az eredménye, hogyha nem foglalkozunk vele és nem hozunk létre olyan közösségeket, helyeket, ahol akár pályakezdők is megmutathatják magukat – osztotta meg lapunkkal gondolatait Ajlik Csenge a Művészklubról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában