Történelem

2023.12.17. 18:23

336 éve, hogy végleg kiűzték a törököket az egri várból

Az egri vár vitézei idézték fel a vár elfoglalásának és felszabadításának történetét a vasárnapi évforduló alkalmából.

Szabadi Martina Laura

Az egri vár belülről - napjainkban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- 1687-ben ezen a napon, december 17-én végleg kiűzték a törököket az Egri várból – olvasható az Egri Vár Vitézei posztjában. Mint írták, Eger várát 1552-ben a Dobó István vezette 2 ezres keresztény sereg hősiesen megvédelmezte a terjeszkedő Oszmán Birodalommal szemben, a vár jó 40 évvel később azonban mégis a hódítók kezére jutott. 

Eger lett az Oszmán Birodalom legészakibb vilajetjének központja 91 éven keresztül.

– 1687-ben, amint a keresztény haderő táborba szállt, megkezdődött a felkészülés az egri vár felszabadítására is. Ostromzárral körülvették a várat és a törököket kiéheztetéssel akarták feladásra kényszeríteni. November végén elkezdődtek a tárgyalások. A keresztény fél nagyvonalúsága odáig terjedt, hogy 250 szekeret és fegyveres kíséretet biztosítottak az elvonulóknak. A kölcsönösen kedvező feltétek elfogadása után, 1687. december 17-én délelőtt, az előre egyeztetett rendben és útvonalon az oszmán katonaság lobogó zászlók alatt, síp és dobszó mellett örökre elvonult a várból – idézték föl a történelmi pillanatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában