Erdészet

2023.12.16. 13:07

Bajba került, zsinegbe gabalyodott dámbikáért aggódtak Szilvásváradon

Másfél hét elteltével sikerült a vadászoknak a dámszarvast megszabadítani a zsinegtől.

Szabadi Martina Laura

A szerencsétlenül járt állat

Forrás: Egererdő Zrt. Facebook

Az Egererdő Zrt. kollégái észlelték, hogy a szilvásváradi vadbemutató-kertben lévő egyik dámszarvas agancsára zsineg gabalyodott, amibe még egy faág is beleakadt – adta hírül az erdészet. Több sikertelen próbálkozás után, csak másfél hét elteltével sikerült vadászainknak a dámszarvast megszabadítani altatólövedék alkalmazásával.

– Több kiránduló is látta a dámbikát a nem mindennapi „fejdísszel”, közülük sokan az erdész-vadász szakszemélyzetünkhöz fordultak, jelezvén a látottakat. Bár a helyi kollégák már tudtak az esetről,  köszönjük az aggódó szavakat, a segítségkérést, melyből jól látszik, hogy a tudatos természetjárók mennyire figyelnek környezetükre, az állat- és növényvilág megóvására. Nemcsak a kirándulókban, hanem bennünk is felmerült a kérdés, hogyan történhetett meg ez az eset. Tudjuk, hogy etetéskor a bálát összefogó zsineget levágták és magukkal vitték kollégáink. Viszont valószínűleg a szénabálán belül is volt egy zsinegköteg, ami hibás bálázás miatt maradhatott bent a szénában. A kollégáink ezt etetéskor nem láthatták, így nem is tudták eltávolítani – írták az esetről honlapjukon.

A dámbika jól van, akivel a kirándulók továbbra is a szilvásváradi kertben találkozhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában