Évtizedes terv

2023.12.05. 08:09

Tíz éves felkészülésbe fog a gyöngyösi gimnázium a 400. születésnapjára

A Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium évtizedes célja a 2034-ben beköszöntő évforduló majdani méltó lelki megélése.

Szabó István

A gyöngyösi gimnázium jelenlegi épülete jövőre még "csak" 125 éves lesz

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Az 1634-ben alapított gyöngyösi gimnázium, amely napjainkban Berze Nagy János néprajzkutató nevét viseli, a jogelődjei révén az ország legrégebbi középiskolái közé tartozik. A jövő évben ünnepli fennállása 390. évfordulóját. Gyurkó Péter igazgatóhelyettes azonban arról beszélt portálunknak, hogy a 2024-es évfordulót a gimnáziumban 400 mínusz 10 év elnevezéssel illetik. Mint tréfásan hozzátette: a 400 egyrészt hangzatosabb.

– Másrészt, már a jövő évtől igyekszünk magunkat lélekben felkészíteni a 10 év múlva elkövetkező, igazán veretes évfordulóra. Addig minden évben bemutatjuk az intézmény múltjának egy-egy szeletét. Ehhez meg is tettük az első lépéseket. Már e hónapban kezdjük szervezni azt a jövő évi kiállítást, amelynek egy része ugyan ideiglenes lesz, de egy magja állandó marad, amelyet aztán újabb anyagokkal fogunk fel-feltölteni. Tervezünk olyan évet, amikor a gimnázium egykori híres tanárait, diákjait mutatjuk be. Más alkalommal az iskolánk sportolói kerülnek majd sorra, valamennyi általuk szerzett érmet bemutatunk, és meghívott vendégek is lesznek. A 400. születésnapig hátralévő minden évben egy-egy munkaközösség, vagy egy-egy fantáziadús csoport kap lehetőséget, hogy előhozakodjon az ötletével, amellyel egy évtizeden keresztül fenntarthatjuk az érdeklődést a 400., jubileumi év iránt. Ez az iskolamarketing szempontjából is jó, de ami igazán fontos, hogy mi magunk, mintegy karácsonyra való készülődés gyanánt, felkészüljünk a nagy ünnep megélésére. Az évtizedes előkészületünknek hiánypótló jellege is lesz, mert eddig másutt ilyenre nem nagyon volt példa. Azt látjuk más iskolákban, hogy minden kerek évfordulót megünnepelnek, akár 5 évente is. Nálunk ez eddig nem volt ennyire fajsúlyos kérdés. Ennek a szép évfordulónak azonban igazán meg akarjuk adni a módját, még akkor is, ha sokan akkor már nyugdíjasok lesznek azok közül, akik most aktívan részt vesznek az előkészületekben – részletezte Gyurkó Péter.

Az igazgatóhelyettes arról is beszélt portálunknak, hogy az idei Berze bálon hangzott el egy kezdeményezés ötlete: az egykori és jelenlegi tanárok, illetve diákok berzés életérzésének egyesület formájában történő tovább erősítése. A megalakítandó egyesület célja lesz a 400. évforduló méltó megünneplése is, emellett a későbbiekben a mindenkori diákok támogatójává válhat. A gimnázium jelenleg igyekszik értesíteni egykori diákjait és tanárait az elgondolásról, remélve, minél több volt berzés felveszi az alma materrel a kapcsolatot, tette hozzá Gyurkó Péter.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában