Muzsika

2023.12.09. 18:05

Dankó Pistára emlékeztek a gyöngyösi zenei emlékversenyen + fotók

A hagyományos megmérettetés számos fellépője zenei karriert futott már be.

Szabó István

Dankó Pista emlékverseny Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton tartotta az idei Dankó Pista Zenei Emlékversenyt Gyöngyösön az Együtt Szebb Jövőért Roma-Magyar Közhasznú Egyesület. A hagyományos rendezvényt a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásával rendezték meg. A résztvevőknek énekes, illetve hangszeres kategóriában – gyermek, valamint felnőtt korcsoportban – egy szabadon választott mű mellett egy kötelező dalt is elő kellett adniuk. Utóbbi vagy Bódi László, azaz Cipő, a Republic egykori frontembere, vagy Elvis Presley, a Király valamelyik dala kellett legyen. Lakatos Zsolt, az Együtt Szebb Jövőért Roma-Magyar Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a hallott zenétől, a látott tánctól felpezsdült a vére. 

– Igazán büszke vagyok arra, hogy magyar cigány lehetek. Egyesületünk Lakatos Adolf néhai előadóművész javaslatára alapította az emlékversenyt. Elsősorban azért, mert a magyar cigányzene hazánk imázsát a mai napig is erősítette világszerte. Lakatos Adolf szavaia  fülemben csengenek: a magyar cigányzene és azon személyek, akikre az egész társadalom méltán büszke lehet, addig élnek, amíg mi emlékezünk rájuk és a szerzeményeikre. Az elmúlt időszak alatt számtalan tehetséget sikerült felfedezni e rendezvény alkalmával, akik közül sokan ismert tehetségkutatókban mutathatták meg magukat, illetve saját zenei karriert futottak be. Akad köztük olyan is, aki zeneiskolában, tanodában tanítja a hozzá jelentkező diákokat – mondta Lakatos Zsolt.

Dankó Szilvi énekesnő, zsűritag a versenyzőkhöz szólva elmondta, hogy ő a mai napig izgul a fellépések előtt.

– Ennek ellenére szeretném biztatni a versenyzőket, ne izguljanak. Ugyanakkor el kell ismernem, kell egy kis drukk, csak arra kell vigyázni, senki ne essen át a ló másik oldalára, nehogy az izgalom a produkció rovására menjen. Nagyon örülök annak, hogy ilyan sokan megtisztelték ezt a rendezvényt, bízom abban, hogy még nagyon sokat hallunk a jövőben a mai fellépőkről – fogalmazott Dankó Szilvi.

A Báder János zeneművész, Bolyki József nyugalmazott zeneiskola-igazgató, Fila Tamás, az MVM Mátra Mélyépítő Kft. ügyvezetője, Lakatos Róbert halmajugrai alpolgármester és Dankó Szilvi alkotta zsűri értékelése nyomán nemcsak a helyzések dőltek el, de az emlékverseny támogatói jóvoltából egyben az is, a legjobbak közül ki nyert például bulgáriai nyaralást, vagy okos tévét, vagy éppen egy stúdiófelvétel lehetőségét.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában