Ízőrzők

2023.12.31. 17:57

Emlékezetes marad: Átányban járt az Ízőrzők

Igen emlékezetes marad Átányban az, hogy a Duna Tv Ízőrzők csapata járt náluk.

Molnár Helga

A zöldséges vakcsigaleves, a hagymás babpörkölt kolbásszal és a sajtos perec is olyan étel, amelynek nagy hagyománya van a faluban

Forrás: izorzok.hu

Még novemberben írtunk arról, hogy a Tisza-tó közelében lévő, hagyományait nagyon erősen őrző faluba, Átányba látogatott el a Duna Tv Ízőrzők csapata.
– A csodálatos természeti adottságokkal bíró településen többek közt olyan finomságok készülnek, mint a zöldséges vakcsigaleves, a hagymás babpörkölt kolbásszal, a sajtos perec, a magyaros rakott tészta és a mákos krémes – írták akkor.

Az Ízőrzők így írtak honlapjukon az átányi élményekről:

Átány Hevestől mindössze nyolc kilométerre fekvő község. Nevét világhíressé tették a hosszú időn át itt kutató néprajzosok: Fél Edit és Hofer Tamás. Nevüket, munkásságukat ma is nagy tisztelettel emlegetik az átányiak. Református Temploma eredetileg katolikus volt, a reformáció itt már nagyon korán, az 1550-es években elterjedt.  A falu tájházát az átányiak a benne utolsóként lakó gazdáról „Kakas-Háznak” nevezték el. Ellátogattunk a Dél-Hevesi régészeti leleteket bemutató kiállításra is.

Az Átányi Hagyományőrző Egyesület központja a „Bába néni háza”, nevet viseli, mivel a falu bábája lakott benne évtizedeken keresztül. Az egyesület tagjai itt készítették a leveshez a vakcsigát, és meghallgathattuk meg az Asszonykórus népdalait is. Átány ételei az Ízőrzők számára a Zöldséges vakcsigaleves, Hagymás babpörkölt kolbásszal, Sajtos perec, Magyaros rakott tészta és Mákos krémes.

Ebben az évben adták át a minibölcsődét is a településen, melyre a Terület és Településfejlesztési Programban (TOP) nyertek el erre közel 83 millió forintot. Egy meglévő szolgálati lakást újítottak fel teljeskörűen, így az energetikai rendszer, a tetőszerkezet kicserélődött, napelemet kapott az épület, játszóudvarral gazdagodtak.

Év végére pedig még egy jó hír érkezett a faluba. A TOP Plusz Programból ötvenmillió érkezik ide. A pályázó dokumentáció szerint, a beruházással érintett utcák a Rózsa, Szövetség, Jókai, Sallai (Nyár) és Vadász utcák. Az érintett útszakaszok mind lakóút funkciót töltenek be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában