Mindjárt karácsony

2023.12.15. 11:25

Drasztikusan nem nőtt meg a fenyőfák ára Hevesben sem

Némileg nőtt meg a fenyőfák ára, a minőségibb osztályba soroltakért kell mélyebben a zsebbe nyúlni.

Molnár Helga

Csernóczki Péter erdész már harminc éve foglalkozik fenyőfakereskedéssel

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz, a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok – ismertette felmérésének eredményét az Agroinform.hu. A vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.

A várható kisebb kereslet miatt a piacokon általában 5 százalék körüli áremelés tapasztalható annak ellenére, hogy a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek. A válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, miközben 21 százaléknyian bíznak abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron. A felmérés szerint 47 százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást. Negyvenöt százaléknyian részesítik előnyben a nordmann fenyőt, a többinél magasabb áron kapható, de tartósabb fajtát. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit. Negyvennégy százaléknyian másfél méter feletti, 56 százaléknyian ennél kisebb fenyőt terveznek vásárolni, gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt pedig minden nyolcadik vásárló érdeklődik. A válaszadók 26 százaléka jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít karácsonykor.

Mi is körbenéztünk a piacon, s megkérdeztünk egy szakértőt, hogy alakul az idei fenyőfatrend. Csernóczki Péter erdész már harminc éve foglalkozik fenyőfakereskedéssel. Mint mondta, nem igazán drágultak idénre a fák.
– Vannak típusok, ahol némi áremelkedés tapasztalható, ez a minőséggel hozható összefüggésbe. Ez azt jelenti, hogy vannak első, másod- és harmadosztályú fák, s természetesen az első osztályú fák drágábbak körülbelül tíz százalékkal – mondta. Hozzátette, a nordmann fenyő a legdrágább, átlagban nyolcezer forintba kerül métere, a lucfenyőnek 4500, az ezüstfenyőnek 6500 forint métere.

Az egri Kertmozi területén árulják a fákat december 10-e óta, s már folyamatosan az érdeklődés.
– Aki szeret válogatni, aki szeret minőséget venni, most megvásárolja a fát – tette hozzá. Kiemelte, 24-éhez közelítve csökken az érdeklődés, sokan pedig a műanyag fenyőt favorizálják.

– Véleményem szerint ők nagyobb kárt csinálnak a műanyaggal fenyővel, mint az élővel. Természetkárosításról szó sincs, ezeket a fákat azért ültetjük, hogy karácsonyfa legyen belőlük, majd később újratelepítjük a területeket – taglalta. Megkérdeztük azt is, mekkora az érdeklődés a földlabdás fenyők iránt. Mint mondta, visszaesett a kereslet, de ha ilyet választunk, fontos tudni, hogy honnan és ki emelte ki a földből, mert már látott olyat, amikor a kiemelés gyökér nélkül történt meg. Összegzésként elmondta, még mindig az élő fenyőnek van nagyobb kereslete, ez adja inkább a karácsony hangulatát.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában