Moratórium

2023.12.21. 07:45

Jövő január 6-ig nem kapcsolja ki a szolgáltató a gázt és az áramot

Háromhetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot hirdet lakossági ügyfeleinek az MVM.

Barta Katalin

 A kikapcsolási moratórium 2023. december 15-től 2024. január 8-ig tart. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az MVM egyetlen lakossági ügyfelénél sem kapcsolja ki az áramot és a földgázt az ünnepi időszakban. Fontos tudni, hogy a kikapcsolási moratóriuma nemcsak a védett ügyfeleket érinti, hanem azokat a lakosokat is, akiknek 60 napon túli számlatartozásuk van.

Az intézkedés az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel egyetemes szolgáltatási szerződésben álló, lakossági ügyfelekre terjed ki. Azokra viszont nem vonatkozik, akiket már korábban kikapcsoltak a szolgáltatásból, ahogy az üzleti, illetve más energiakereskedővel szerződésben álló ügyfelekre sem.

„Az áram- és földgázszolgáltatásban bejelentett kikapcsolási moratóriummal szeretnénk felelős szolgáltatóként hozzájárulni a szeretet ünnepéhez, hogy az a békés együttlétről szóljon. Az MVM a folyamatos energiaellátást biztosítva segít abban, hogy a karácsony és az újév körüli ünnepi időszakot minden család nyugalomban tölthesse” – mondta Hiezl Gábor, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. vezérigazgatója.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a fizetési határidő lejárta után 63 nappal a szolgáltató kikapcsolhatja a szolgáltatást. A ki- és visszakapcsolásnak jelentős díja van, érdemes tehát minél hamarabb lépni. A visszakapcsolási díjak szolgáltatónként változnak, de az áram esetén legalább 30 ezer forinttal biztosan számolni kell. Erre jöhetnek még a késedelmi díjak, illetve ha felszólító leveleket küldenek, azt is adósra terhelik.

A hovege.hu azt is megírta, mi a teendő, ha átmenetileg nem tudunk fizetni a szolgáltatásokért. Tartozás esetén mindenképpen fel kell vennünk a kapcsolatot a szolgáltatóval. Itt is érvényes, hogy a jóhiszemű adós nagyobb eséllyel kaphat segítséget, mint a rosszhiszemű, akit nem lehet elérni, nem reagál a felszólításokra. Magatartása alapján arra lehet következtetni, hogy a tartozást nem tervezi megadni – ilyen esetben a szolgáltató sem tehet semmit, a szabályoknak megfelelően jár el, vagyis előbb-utóbb megtörténik a szolgáltatás kikapcsolása.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában