Betegség

2023.12.30. 17:00

A kismadarakat hamar elviheti a madárinfluenza Hevesben is

Megyénkben is daru hordozta a vírust, a beteg madarak olyan helyen is leszállnak, ahol egyébként nem tennék.

Tóth Balázs

A betegség miatt csak a szakemberek tarthatták kezükben a madarakat az év végi gyűrűzésen

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor fotoda.hu

Heves vármegyében eddig házi szárnyas állományban nem szedte áldozatait a madárinfluenza, vadon élő madárban viszont már előfordult a vírus. Éppen ezért az év végi madárgyűrűzésen a közönség nem is simogathatta meg a befogott énekesmadarakat, ellentétben a korábbi évek bemutatóival. 

A Magyar madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának önkéntese, Balázsi Péter szerint - ahogyan az ország számos pontján -, a Bükk előterének alföldi területein is felbukkant a betegség, a darvak nagyobb számban pusztultak, más madárfajt nem nagyon érintett az influenza és reménykednek abban, hogy ez így is marad. A kisebb testű fajok is elkaphatják a madárinfluenza különböző változatait, de nem nagyon terjesztik, mert gyorsan belepusztulnak. A nagyobb madarak viszont tudják terjeszteni a kórt, így a darvak is. A kárókatonák viszont nem fertőzöttek a környéken. A Nébih adatai szerint Noszvajon mutatták ki Heves vármegyében a betegséget, itt egy daru szállt le, amelyet befogtak és elvittek a nemzeti park munkatársai, de a madár elpusztult. A darvak legyengültek, így több olyan ponton is megjelentek, ahol amúgy nem fordulnának elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában