Demencia

2023.12.10. 11:25

Már elérhető az Alzheimer Café Gyöngyös új weboldala

Az Alzheimer-kórral, a demenciával foglalkozó honlap film-, illetve könyvcímekkel, szakcikkekkel is segít a jövőben.

Szabó István

A kávéházi hangulatban oldottabban lehet beszélgetni a témáról

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Már elérhető az Alzheimer Café Gyöngyös újonnan készített weboldala, tájékoztatta portálunkat Maka Piroska, a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) igazgatója. Mint mondta, az alzheimercafegyongyos.hu oldalon minden olyan ismeret és tudnivaló elérhető, ami az eddigi rendezvények alkalmával már szóba került. Az orvosokra, az egészségügyi és a szociális szakemberekre támaszkodva folyamatosan bővül az oldal a témával foglalkozó film-, illetve könyvcímekkel, szakcikkek közzétételével.

– Az Alzheimer Café Gyöngyös a KHSZK és a gyöngyösi Bugát Pál Kórház közreműködésével májusban indított programsorozat, eddig 5 alkalommal tartottunk összejövetelt.  Az a tapasztalatunk, hogy a téma önmagáért beszél: már vannak rendszeresen megjelenő érdeklődők, de mindig látunk új arcokat is. Minden egyes összejövetelünk újabb és újabb inspirációkat ad a szakmai gárdának, hogy mire fókuszáljon a témában, hiszen ezer dologról lehet az Alzheimer-kór és a demencia tünetegyüttessel kapcsolatban beszélni, rengeteg oldalról lehet közelíteni a témához. Május óta beszélgettünk az Alzheimer-kórról, s arról, milyen típusú demenciák vannak. Leszögeztük, hogy ez nem betegség, hanem tünetegyüttesről van szó. Megtárgyaltuk, mi okozhatja, hogyan vesszük észre, hogyan kommunikáljunk, mit csináljunk, ha észleljük a bajt. Már nyitogattuk az ajtót abba az irányba is, hogy tudunk-e tenni önmagunkért, hogy a demencia bizonyos típusaitól távol tarthassuk magunkat. Így jutottunk el a novemberi témánkhoz, a megelőzéshez, annak stratégiáihoz. Végül láthattuk, hogy az idült betegségeknek is van kapcsolatuk a demenciákkal – foglalta össze Maka Piroska.

Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy az Alzheimer Café Gyöngyös célja, hogy támogató tér legyen a betegeknek és családjuknak, valamint a segítő szakembereknek. Minden alkalommal a témában jártas szakember – pszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakember – vezetésével zajlanak a kávéházi hangulatú beszélgetések. A betegeket, a hozzátartozókat, a barátaikat, sőt, pusztán a téma iránt érdeklődőket is várják, de a szakembereket szintén: egyrészt a szemléletváltás, másrészt a további munkájukhoz szükséges ismeretszerzés céljából. Minden hónap 3. szerdáján 16 és 18 óra között a gyöngyösi Belváros téri Bori Mami Konferenciateremben tartják a rendezvényeiket. Az Alzheimer Café Gyöngyös jelentőségét az adja, hogy a demencia előfordulása mára olyan méreteket öltött, hogy nagyságrendileg elérte a népbetegségek gyakorisági szintjét. Magyarországon, s azon belül Heves vármegyében is a demencia terjedése tapasztalható.




 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában