Demencia

2023.09.20. 15:04

Teher a családnak: folytatta küldetését az Alzheimer Café Gyöngyös

A szeptemberi összejövetelen a beszélgetés ereje, a demenciával küzdőkkel való kommunikáció volt a téma.

Szabó István

Az Alzheimer Café Gyöngyös szeptemberi foglalkozása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kedden tartotta soron következő összejövetelét az Alzheimer Café Gyöngyös. A Bori Mami konferenciatermében rendezett foglalkozáson ezúttal a beszélgetés ereje, a demenciával küzdőkkel való kommunikáció volt a téma. Az előadó és a kötetlen beszélgetés vezetője dr. Menyhárt Miklós, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztály főorvosa volt. Az ő nevéhez kötődik az 1997-ben, Hollandiából hódító útjára indult kezdeményezés magyarországi meghonosítása 2014-ben Alzheimer Café Győr néven. 

Az Alzheimer Café Gyöngyös ez év májusa óta működik a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) szervezésében. Havonta egy alkalommal két órán át kávé és aprósütemény mellett ad lehetőséget az együttlétre a betegeknek, azok házastársainak, a családtagoknak és a barátoknak, továbbá hivatásos egészségügyi és szociális dolgozóknak, de azoknak is, akiket a téma érint, érdekel. A klubszerű találkozásokat szakmailag kompetens segítők – orvosok, mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, pszichológusok – kísérik és támogatják jelenlétükkel. A rendezvények nyitottak és ingyenesen látogathatók, regisztrációra sincs szükség.

Maka Piroska, a KHSZK igazgatója korábban már elmondta portálunknak, hogy az Alzheimer Café Gyöngyös – ahogyan Európa és hazánk számos Alzheimer Café elnevezésű kezdeményezése is – azért nagyon jelentős, mert a demencia előfordulása mára világszerte olyan méreteket öltött, hogy nagyságrendileg elérte a népbetegségek gyakorisági szintjét. A demenciának az Alzheimer-kór a leggyakoribb oka. Magyarországon, de Heves vármegyében is a betegség terjedése tapasztalható. A demencia nemcsak a betegnek okoz jelentős nehézséget, de a családjának, továbbá az egészségügyi-, illetve a szociális ellátórendszernek, így végső soron az egész társadalomnak. Az Alzheimer Café Gyöngyösnek is az célja, hogy támogató tér legyen a betegeknek és családjuknak, a segítő szakembereknek, de a téma iránt érdeklődőknek is, magyarázta Maka Piroska. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában