Megtorpedózta

2023.12.18. 20:31

Megint újrarajzolhatják az egri választókerületeket

Elfogadta a Miskolci Törvényszék az egri Momentum választókerületi beadványát. A párt kifogásolta a kialakítást, mert szerintük az törvénytelen.

Szabadi Martina Laura

Jánosi Zoltán, a Momentum Egri szervezetének elnöke (Archív fotó)

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom egri polgármesterjelöltje hétfőn arról tájékoztatta követőit Facebook oldalán, hogy a múlt heti egri önkormányzati választókerületekkel kapcsolatos beadványát elfogadta a Miskolci Törvényszék.

„A bíróság a kérelmezett 2/2023. (XI.30.) számú határozatát megsemmisíti, és a kérelmezettet új eljárásra kötelezi.” – idézte a határozatot. Hozzátette, hogy Eger választópolgárainak joguk van a tisztességes választáshoz, az egrieknek jár, hogy tisztességes, arányos, pártérdektől mentes, és persze a törvényeknek megfelelő városi kerülethatárok legyenek!

– Kérem legyenek tekintettel arra is, hogy a Felsővárosban él Eger lakosságának közel 1/3-a, azaz nekik is jár a tisztességes képviselet, az ottani három választókerület megtartása a korrekt és lakosságarányos – írta a posztjához hozzászólásként. Mint ahogy arról már beszámoltunk, nem csak a város új választókerületi felosztásának arányaival nem volt elégedett a Momentum Mozgalom Egri szervezete.

– Rossz és manipulált, politikai érdekeket szolgáló az új választókerületi rendszer – mondta sajtótájékoztatón múlt héten Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom egri elnöke és polgármesterjelöltje pénteken sajtótájékoztatón. Hozzátette, az Eger.hu oldalon lévő térkép nem fedi a valóságot szerintük. Az általuk észrevett szabálytalanságok miatt beadványt nyújtottak be a Miskolci Törvényszékhez. Mint mondta, van olyan terület ahol egy lépcsőház más körzetbe tartozik mint az épület többi része. Arról is beszélt, hogy az új rendszer kezel néhány anomáliát de közben újakat hoz létre: problémás az 1. választókerület például, ahol a Mikszáth Kálmán utca teljesen távol esik, mégis oda tartozik. A 8. választókerület ketté van vágva, illetve lakosságszámban ezres nagyságrendű különbség van egyes körzetek között. A külterükleti ingatlanokat  is teljesen random osztották be, a Braun-völgy például a 3. Kertész utcai kerülethez van csatolva. A felsővárosi körzeteket teljesen szétbombázták, egyébként az egriek egyharmada él ott.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában