Támasz

2023.12.10. 10:05

Mutatjuk, hol lelhetnek támaszra, közösségre az egyedülálló idősek Hevesben

Közeledünk az év végéhez. A téli, fagyos napokon sok magányos idős ember segítségre, közösségre vágyik. Összegyűjtöttük, kihez fordulhatnak megyénkben segítségért, hol lelnek társaságra, meleg ételre.

Barta Katalin

A tavaly végzett népszámlálás adataiból kiderül, 2001 óta közel 30 százalékkal nőtt az egyedül élő idősek száma. Ma Magyarországon 1,5 millió olyan háztartás van, ahol nyugdíjas korú(ak) él(nek), ezen belül a háztartások 41,3 százalékában az idősek egyedül élnek. Nagy kérdés e korosztálynak, hova fordulhat segítségért, ha nincs ki gondoskodjon róla?

A családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük segíteni a hozzátartozójukon- többek között ezt is kimondja a tavaly módosított szociális törvény. Mivel egyre több az egyedül élő, rászoruló idős, az önkormányzatoknak, az államnak és a különböző szervezeteknek egyre nagyobb szerepet kell vállalniuk a gondozásukban. Ez lehet napi néhány órás házi segítségnyújtás, egyszeri meleg étkezés biztosítása, nappali ellátás vagy valamilyen szakosított ellátási forma, például bentlakásos idősotthoni elhelyezés. 

Kihez fordulhatnak az egyedül élő idősek Egerben?

Az idősek nappali ellátása olyan szociális szolgáltatás, amely elsősorban a saját otthonukban, egyedül élő idős embereknek nyújt napközbeni segítséget, közösséget. Ezt minden 3000 főnél több lakost számláló települési önkormányzatnak biztosítania kell. Nappali ellátás keretében a következő szolgáltatások érhetők el: napközbeni intézményi tartózkodás, higiéniai szükségletek kielégítése, étkeztetés, társas kapcsolatok építése, fenntartása, szociális és mentális támogatás. 

Egerben ilyen a Belvárosi Gondozási Központ az Érsek utca 11. szám alatt. Elődje az I. sz. Öregek Napközi Otthona 1977-ben jött létre. Egy egri polgár, Sereg Ferenc öttalálatost nyert a lottón, és ennek egy részét ajánlotta fel a városnak, hogy az idősek számára hozzanak létre olyan intézményt, ahol napközben tartózkodhatnak, barátokat szerezhetnek, ebédelhetnek, érdekes programokon vehetnek részt. Az intézményünk gondozási központtá alakult, ahol már nemcsak a nappali tartózkodásra van lehetőség, hanem a saját lakásukban élő, de koruk vagy betegségük miatt mozgásukban korlátozott emberek otthoni ellátására is, illetve napi egyszeri meleg étel biztosítására.

A Felsővárosi Gondozási Központ Idősek Klubjában, a Kallómalom u. 1-3 sz. alatt rendszeresen szerveznek foglalkozásokat, ismeretterjesztő-, műsoros előadásokat. A testi egészség megőrzése érdekében heti két alkalommal tornaórát tartanak, valamint a cég gépjárművével évente több alkalommal kirándulni mennek. A napi egyszeri meleg ételt helyben fogyaszthatják el. Szolgáltatásaikat önkéntes alapon lehet igénybe venni, írásbeli kérelem útján, amelyhez jövedelemigazolást, jövedelem nyilatkozatot, házi orvos által kitöltött egészségügyi igazolást kell csatolni. A klubtagság ingyenes, az egyéb ellátási formák térítés kötelesek. Az igényelt ellátási formák térítési díját az Egri Önkormányzat helyi rendeletében foglaltaknak megfelelően, saját jövedelem alapján kerül számítják ki. A szolgáltatások igénybevételéhez szükséges formanyomtatványok a Gondozási Központban szerezhetőek be, illetve letölthetőek honlapjukról.

A Zellervári Közösségi Házban, a Hadnagy u. 43 szám alatt működő Idősek Klubja a szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására még részben képes időskorúak, napközbeni ellátást biztosítja, ami kiterjed az orvosi ellátásra, étkeztetésre és a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltésére, valamint sokoldalú fizikai és mentálhigiénés ellátások igénybevételének lehetőségére. Az ellátás célja az idősember társas kapcsolatainak kialakítása, a hiányos családi gondoskodás pótlása, az egyedülléttel járó káros hatások megszüntetése, valamint az egészségi és higiénés viszonyainak javítása.  A saját otthonukban élő személyek napközbeni tartózkodására, társas kapcsolataik ápolására, valamint alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére biztosítanak alapszolgáltatást. Ezek közé tartozik az idősek klubja, a fogyatékos személyek nappali ellátása, meleg élelem biztosítása, szabadidős programok szervezése. 

Kihez fordulhatnak az egyedül élő idősek Gyöngyösön?

Gyöngyösön a Visonta út 2. szám alatti idősek klubja akadálymentesített, nyugodt szép környezetben és korszerű tárgyi feltételek között segít a Gyöngyösön élő időskorú, közösségi életet és a társaságot szerető lakosságnak. Céljuk az egyedüllét megszüntetése, elszigetelődés kiküszöbölése, a tétlenség kóros körülményeinek megelőzése valamint egészségi állapot figyelemmel kisérése,  javítása és alapvető higiénés szükségletek kielégítése. Itt külön megállapodás alapján a szociális étkeztetés keretén belül az ellátást igénybe vevők részére lehetőség van a napi egyszeri meleg étel igénybe vételére, kizárólag helyben fogyasztással. Az intézményben lehetőség van sajtótermékek olvasására társasjátékozásra, kártyázásra, kézimunkázásra. Feladatuk ae egészségügyi alapellátáshoz és szakellátáshoz való hozzájutás segítése, felvilágosító előadások szervezése, szükség esetén mosási, tisztálkodási lehetőségek biztosítása. 

Ezek a szervezetek is támaszt nyújthatnak
Az önkormányzatokon kívül szervezetek, alapítványok is biztosítják a segítő szolgáltatást. Ilyen például a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány. Keresztény szellemiségű karitatív szervezet. A Baptista Egyházhoz tartozik. Tevékenysége széleskörű, időskorúak gondozásával, segítésével is foglalkoznak. A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Egyház segélyszervezete, plébániákhoz kötődő karitasz csoportjai rendszeresen látogatják az arra rászorulókat, szociális intézményei nappali ellátást biztosítanak az időseknek, a fogyatékkal élőknek és a pszichiátriai betegeknek. Krízis helyzet esetén konkrét támogatást is biztosítanak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat széleskörű segítséget nyújtanak, a vészhelyzeteken túl segítenek a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában, a hajléktalanok, a fogyatékkal élők ellátásában. Ahhoz, hogy kitől remélhet segítséget az idős ember helyben, minden településen az önkormányzatok nyújtanak felvilágosítást.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában