Emlékoszlop

2023.12.28. 18:00

A Szent István parkban állítottak emlékoszlopot első királyunknak Egerben + fotók

Az egri Csákó városrészben, a Szent István parkban ünnepi külsőségek közepette avatták fel a névadó királyunk és családja előtt tisztelgő emlékoszlopot a fertálymesteri testület szervezésében csütörtökön délután.

Sike Sándor

Szent István tiszteletére emeltek szobrot a fertálymesterek Egerben

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Békefi László fertálymester az ünnepséget megelőzően portálunkat arról tájékoztatta, hogy két-két és fél éve kezdődött a megvalósítás, de az emlékállítás gondolata jóval régebbre, a harangláb 10 évvel korábbi felállításának időszakára nyúlik vissza. Már akkor is felmerült, hogy kellene Istvánról valamilyen emléket a róla elnevezett parkba állítani. Akkor mellszoborban gondolkoztak, de nem találták meg akkor a helyét.

– Közel három esztendeje az egyik fertálymesterünk, Török Attila említette újra, hogy közadakozásból faragtassunk egy István szobrot. Sokáig vajúdtunk rajta, kerestük az anyagot. A fával az volt a baj, hogy pavilont kellett volna hozzá építeni, gondolkoztunk bronzban, kőben. Vajúdtunk rajta, mígnem találkoztunk Tölgyesi Poós Anna szobrászművész már készen lévő alkotásával. Egy év után sikerült is ezt megszerezni – mondta a fertálymester.

A ragyogó napsütéses délutáni eseményen dr. Nagy Lajos volt az, aki köszöntötte az avatásra szép számmal összegyűlt csákói lakosokat, majd Várkonyi György a fertálymesteri testület főkapitánya emlékezett meg első királyunkról. Szavai szerint bár nem sok mindent tudunk Szent Istvánról, de szerencsére ránk maradt az Imre fiához írt Intelmek, s abból a gondolkodásmódját, a lelki világát, az érzéseit talán meg lehet fogalmazni, mint ahogyan a főkapitány csokorba fűzve meg is tette az ünnepi eseményen.

Az avatáson ott láttuk Kovács Cs. Tamást, a városrész önkormányzati képviselőjét, aki portálunknak azt mondta: igen erős, összetartó közösség éli a mindennapokat a Csákóban. A programok egymást váltják, gyakorlatilag minden évszakra van egy-egy program, amit a helyi közösség, a fertálymesteri testület tagjaival közösen szervez.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy ez a közösség így virágzik és örülök, hogyha a képviselői munkámmal tudom segíteni – nem melesleg – a szülőhazámat, szűkebb környezetemet – fogalmazott a képviselő.

A rövid ünnepségen az emlékoszlopot Menyhárt József atya áldotta és szentelte meg.

A fertálymesterek nemrég Kölcsey Ferenc emlékére állítottak táblát az egri Lajosvárosban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában