Malacsült

2023.12.30. 19:55

Mutatjuk, hogy készül a ropogós szilveszteri malacsült Kerecsenden

A babona szerint szárnyast nem sütünk-főzünk szilveszterkor. A malacsült azonban tökéletes választás. A kérdés, hogyan legyen fényes, ropogós a kérge. Mutatjuk.

Barta Katalin

751861045

Fotó: Eugene Vorontsov

Ritkán készítek, de szilveszterkor rászánok nem kevés időt, hogy legalább egy darabka malacsült kerüljön az asztalra. A bőséget hozó lencsét már beáztattam, abból december 31-én főzünk levest. Ennek receptjét már megosztottuk portálunkon. 

Jöjjön hát egy kilónyi malackaraj, amit december 30-án készítünk elő. Nem bonyolult művelet. A bőrös felét szépen bevagdossuk, majd szerényen fűszerezzük a húst őrölt köménnyel,  borssal, sóval, majorannával. Fontos, hogy a bőrös rész kimaradjon ebből a műveletből!  A bordák közé fokhagymát, vöröshagymát tűzdelek. Megkötözöm a fűszeres husit és egy napig a hűtőben hagyom pihenni a macera után. 

Másnap idejében kiveszem a hűtőből, hogy felvegye a szobahőmérsékletet, majd bőrös oldalával lefelé legalább 220 fokosra fűtött sütőbe teszem, 20 percre. Ezt a műveletet kiválthatjuk úgy is, hogy, forró zsírban, lábasban pár percig átpirítjuk a húst, hogy kérget kapjon, s hogy a benti rostok ne sérüljenek. Ezután megfordítom, alálöttyintek egy kis sört, s lefedve 180 fokon kb. egy-másfél órát át sütöm a tepsiben. A malachús szereti a törődést, így fél óránként érdemes ránézni, locsolgatni, kenegetni zsírral, sörrel, szalonnával. Mindegyikkel barátságban van.

Ha elég puha a hús, már csak a legérzékenyebb procedúra marad hátra, a pirítás. Ehhez levesszük a fóliát, és továbbra is magas hőfokon sütjük, egészen addig, amíg  nem kezd pirulni, pattogni a bőr. Ekkor már nem locsolgatjuk  semmivel, csak hallgatjuk a reménykeltő sercegést.  Ha mindent jól csináltunk, pirosló, roppanós bőrű, fényes husit kapunk, aminek azonban legalább tíz percet pihennie kell tálalás előtt. Így lehet majd szépen szeletelni. 

Melegen, hidegen is pompás szilveszteri fogás. Köretként bármit adhatunk hozzá. Tört krumplit, párolt káposztát, de friss salátával is tökéletes. 

Általában melegen elfogy, de ha marad, másnap hidegsültként is kínálható, francia-, vagy burgonyasalátával. Reggelinek, ebédnek is beillik az év első napján. Aki hajnalig bulizik, annak főzzünk mellé egy is korhelylevest is. Hálás lesz. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában