Ütemezve

2023.12.25. 14:54

A tervektől eltérő támfalak épülnek a 25-ösön

Kuriózumnak számító talajtámfallal fejlesztik a 25-ös főút hegyvidéki szakaszát.

Tóth Balázs

Ütemezetten halad a 25-ös számú Kerecsend-Bánréve másodrendű főút Szentdomonkos és Borsodnádasd közötti 7,5 kilométeres szakaszát építik át. A kivitelezést a Swietelsky Magyarország Kft. és a HE-DO konzorciuma végzi. A teljes szakaszon kapaszkodósáv épül, így 2+1 forgalmi sáv jön létre. A szélesítés miatt 16 bevágás oldali gabionkosaras szerkezetű súlytámfalat, valamint 12 - a hosszúsága miatt a magyarországi projektek viszonylatában kuriózumnak számító - töltés oldali erősített talajtámfalat is építenek, melynek kivitelezésében a KM Építő Kft. is részt vesz, írja a Magyar Építők. A Kormányhivatal dokumentumtára szerint az eredeti tervektől eltérően épülnek a támfalak.

A projekt részeként épül egy új híd a Karácsony-völgyi patak felett, illetve a nyomvonal-korrekciók miatt ivóvízvezetéket, illetve telekommunikációs, valamint kis- és középfeszültségű áramhálózatot érintő közműkiváltások lesznek.

- A kivitelezési munkákat megelőzően mintegy 190 ezer négyzetméteren terület-előkészítést végeztünk (ilyen például a bozót- és cserjeirtás, a favágás, a tuskókiszedés, valamint a kaszálás). Heves vármegyében hozzávetőlegesen 17,5 kilométer alsóbbrendű közút lett kijelölve terelőútként, melyből mintegy10 kilométeren végeztünk burkolatfelújítási munkálatokat – mondta a lapnak Farkas Iván, a HE-DO projektvezetője.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló projekt célja érintett szakaszon a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek számának csökkentése, az érintett települések életkörülményeinek javítása. A projekt várhatóan 2025. nyarára készül el teljesen Bátonyterenye és Ózd között.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában