Táncos mesejáték

2023.12.17. 07:26

Vidróczki, a mátrai betyár alakja elevenedett meg Gyöngyösön + fotók

A Vidróczki mesék című zenés-táncos betyárkomédia ősbemutatóját tartották meg a Mátraalján.

Szabó István

Gyöngyösön életre kelt Vidróczki, a betyár alakja

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombat este tekinthette meg a gyöngyösi közönség a Vidróczki mesék című zenés-táncos betyárkomédia premierjét a Mátra Művelődési Központban. Ombódi András, a Vidróczki Néptáncegyüttes vezetője arról beszélt portálunknak, hogy az új műsor apropóját az adta, hogy idén 150 éve, 1873. február 8-án halt meg Vidróczki Márton, a híres-hírhedt mátrai betyár. 

– Mivel együttesünk 60 éve Vidróczki nevét viseli, ezért gondoltunk az évfordulón a műsor elkészítésére. Valamikor az 1960-70-es évek táján megjelent egy Vidróczki-legendákat tartalmazó kiadvány. Néprajzilag és irodalmilag sem jelentős munka, de nincs más hasonló mű e témában, így ennek nyomán, meg a levéltári leírások alapján készült az egy felvonásos, 50 perces műsor. Az alkotói Balogh Melinda, az országosan ismert Bahorka Társulat vezetője, valamint Bősze Tamás Jean-Pierre énekes-előadó. A produkció egy táncos mesejáték, ami nem csak gyerekeknek szól. Titkos célunk vele az, hogy forgalmazni tudjuk. Azért álltunk be ebbe trendbe mi is, mert önmagában a folklór koreográfiákat nagyon nehezen lehet forgalmazni. Komplett, összefüggő műsorok iránt van már igény a megrendelők részéről – részletezte Ombódi András.

Azt is megtudtuk Ombódi Andrástól, hogy a Vidróczki mesék zenéjét a Tarsoly zenekar készítette, és ők húzták a talpalávalót a gyöngyösi premieren a vidróczkis táncosoknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában