Fejlesztés

2024.01.06. 16:10

240 éves népi-barokk templom újul meg a Bükk északi kapujában

A közel 240 éves épület rendbe tétele során a sérülések helyreállítása mellett a hosszú élettartamra fókuszálnak.

Molnár Helga

Megújult a népi barokk templom

Forrás: magyarepitok.hu

Állami forrásokból és adakozásból újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Mályinka 18. században épült temploma – írja a Magyar Építők. A Bükk hegység északi lejtőinél fekvő település különleges barokk temploma az 1740-es tűzvész során megsemmisült középkori templom alapjaira épült fel. A nyugatra tájolt, népi barokk oromzatú, nyeregtetős épület egyszínűre festett famennyezetű.

A 10 méter magas, tetőszoknyás, zömök fa harangláb a templomhoz hasonlóan 1785-ben, népi barokk stílusban épült. A templom mai formáját későbbi, többek között 1912-es felújításai során nyerte el. 1958-ban került a templom műemléki védelem alá, utolsó, kisebb felújítására is ekkor került sor.

Miután azóta már több mint hat évtized telt el, az épület felújítása időszerű volt: az elmúlt időszakban a templom falazatán vizesedési károk keletkeztek, és a vizesedés miatt a faberendezések is jelentősen károsodtak, amelyek jelentős része még a korábbi, középkori templom idején készült.

A mostani beruházásban a műemléki értékek megmentését, restaurálását, illetve a mai kor igényeinek megfelelő felújítást tűzték ki célul. A projektet széleskörű szakértői vizsgálatok előzték meg: többek közt régészeti feltárás történt, valamint műemlékvédelmi, épületdiagnosztikai, festő-restaurátori, farestaurátori és dendrokronológiai szakvélemény is készült. A szakértői vizsgálatok után az érintett szakértők folyamatos felügyelete mellett zajlik a teljeskörű felújítás. A farestaurátori munkákat Bottyán Anikó farestaurátor művész irányítja és felügyeli. A kapott információk szerint a külső munkák, vagyis a drénezés, szárítóvakolás, a tetőszerkezeti és tetőfedési munkák már befejeződtek. Jelenleg a belsőtéri építészeti, szakipari munkák folynak, illetve a nyílászárók behelyezése.

Ezzel párhuzamosan restaurálások is zajlanak, de ezek műhelyben történnek. A munkák várhatóan január végére lesznek készen, februárra várható az átadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában