Felelősségteljes állattartás

2024.01.14. 15:30

Az állatok szaporítása bűncselekmény, megbízható helyről vegyünk házikedvencet!

A háziállat befogadása, tartása nagy felelősséggel jár, hiszen egy életet tartunk a kezünkben. Hogyan döntsük el, hogy milyen állatunk legyen, illetve a legfontosabb kérdés, vásároljunk vagy örökbefogadjunk?

Hornyák Réka

A Szurkolók az Állatokért Alapítvány, köztük Retz Júlia is azon dolgozik napról napra, hogy azon állatokat segítsék, akiket elhagytak vagy rossz sorsra jutottak. Céljuk, hogy a bajba került kis kedvenceket megmentsék és új, egészséges környezetben helyezhessék el. 

– Ne vásárolj, fogadj örökbe! - nekünk ez a mottónk, a vásárlást nem támogatjuk. Állattartás előtt fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit szeretnénk, és még fontosabb megismerni azt, hogy az általunk választott fajta mit igényel, legyen szó mozgásról, ételről, élet stílusról. Az egész család szeretne állatot? Ha nem az egész család szeretne, az belső családi konfliktushoz vezethet, amit az állat fog elszenvedni. Érdemes előre felkészülni, és tisztában lenni az állattartás költségeivel. Gondolok itt az éves és havi szintű kiadásokra és a nem tervezettekre is, mint a baleset vagy hosszan elhúzódó, tartós betegség. Érdemes tehát az orvosi költségeknek utána nézni, és megfontolni, hogy belefér-e a családi büdzsébe az oltás, a chip, az ivartalanítás, a minőségi élelem, a vitaminok, az orvosi költségek és gyógyszerek ára. Állat vásárlásakor családtagot fogadunk magunkhoz. Nem egy kabátot, amit visszavihetünk vagy lecserélhetünk, ezért több évre, a fajta átlagéletkorától függően akár 8-18 évre is tervezni kell – részletezte Retz Júlia, az alapítvány tagja. 

Ha már a vásárlás mellett dönt az ember az örökbefogadás helyett, akkor is sok mindenre kell figyelni. Egyáltalán nem mindegy, hogy honnan vagy kitől veszünk kisállatot. 

– Amit mindig kiemelünk, az az, hogy szaporítótól nem vásárolunk! Ugyanígy, sem piacon, Tesco parkolóban, sem megbízhatatlan helyen hirdetett állatot ne vásároljon senki. A szaporítós állat nem kap orvosi ellátást, a gazda nem figyel az egészségükre, a genetikai hibás egyedeket tovább szaporítja. Nem ad szerződést és számlát, vásárlás után eltűnik, telefonszáma nem elérhető, így reklamálni sem tudnak, ha baj van az állattal. A szaporítós kölyökállat szüleit sokszor nem mutatják meg. Nem engedik megnézni, mert a legtöbb esetben borzasztó körülmények között tartják őket, betegen, teljesen kizsigerelve. Életük végéig csak azért tartják őket, hogy belőlük pénzt szedjenek ki. A szaporítás 2022 januárja óta nem véletlenül számít bűncselekménynek. Ebből adódóan, aki szaporítótól vásárol, az ezt a bűncselekményt támogatja – hívta fel a figyelmet a rossz döntésre Retz Júlia. 

Elmondta, hogy a megfelelő az, ha tenyésztőtől vásárolunk. A tenyésztő honlappal rendelkezik, nyomon követhető az állat családfája, figyel a fajta egészséges genetikai állomány megtartására, csak tenyésztésre alkalmas, egészséges egyedeket pároztat. Figyel a megszületett kölykök egészségére, a kötelező oltásokról és a chipről is gondoskodik, szerződést és számlát ad, bármikor megtalálható és elérhető, valamint segítséget ad az új gazdáknak a nevelés kapcsán. Sokszor a kölykökre garanciát is vállal. Nem utolsó sorban pedig hagyja az anyaállatot regenerálódni, pihenni, gyógyulni. Végül Retz Júlia kiemelte, hogy az igazi tenyésztő nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrál, és amennyiben probléma adódik, akár vissza is vásárolja az állatot.

Azután, hogy a megismertük a szeretett kisállatot, fel kell mérnünk saját otthonunkat és életünket. Tudnunk kell, hogy az állat be tud majd illeszkedni hozzánk, lesz elég helye és biztonságban lesz. 

– Nem mindegy, hogy emeletes vagy kertes házban lakunk, sok lakóval vagy egyedül, albérletben vagy saját tulajdonú ingatlanban. Albérlet esetén a ház, lakás tulajdonos engedi az állattartást? Alkalmas a telek és biztonságos a kerítés? Emeletes ház esetén figyelembe kell venni azt, hogy nem minden fajta kutya lépcsőzhet, például a tacskó sem. Panel esetén meg kell nézni, hogy a választott kutya biztonságosan elfér a lakásban. Az életstílusunkat is végig kell gondolni, hogy a kutyus energiaszintje megegyezik-e a mi családunk dinamikájával – taglalta a megfelelő környezet szempontjait az alapítvány tagja.

Gyermekes családok sok esetben azért kezdenek el állatot tartani, mert a gyermek szeretne egy kiskedvencet. Ezzel nincsen semmi probléma, de a szülőnek tisztában kell lennie azzal, hogy egy gyermek, teljesen egyedül nem tud gondoskodni egy másik életről. 

– A szülőnek tudnia kell, hogy lényegében saját magának vásárol vagy fogad örökbe állatot. Egy kisgyerek nem sétáltat, nem etet, nem takarít önállóan. Ha a gyermek nem tud vagy nincs kedve menni sétálni az állattal, a szülőnek akkor is menni kell, ha esik, ha fúj. Azt gondolom, hogy megfelelő érettséggel kaphat csak gyermek állatot. Meg kell értenie a szülőknek, hogy saját magunknak vállalnak feladatot, anyagi kiadásokat, nem a gyereknek. Amennyiben mégis úgy dönt a család, hogy a gyerek mellé állatot fogad be, vásárol, akkor figyelembe kell vennie azt, hogy a gyermek koránál fogva esetleg nem úgy simogatja vagy játszik egy állattal ahogy azt kell. Figyelni kell arra, hogy a gyermek ne okozzon fájdalmat egy állatnak mert abból is sok konfliktus adódik. A szülő kötelessége megtanítani a gyermeknek és a kutyának a kölcsönös tiszteletet. A sok közös játék és időtöltés segíti a kapcsolatuk erősítését, a bizalom kialakulását, de természetesen ennek a kialakulásáig szülői felügyelet szükséges – tanácsolta Júlia a sok éves tapasztalatai alapján.

Nem könnyű tehát a háziállattartás és az odáig vezető út sem. Mégis fennáll a veszélye annak, hogy valami klappol, hogy az állat nem tud beilleszkedni vagy mi nem tudunk mit kezdeni az állattal. Ezekre a helyzetekre több megoldás is van, mindig lehet segítséget kérni, a lényeg, hogy nem szabad feladni. 

– Az állat felelősség, családtag. Ahogyan a nagymamát, - mert esetleg több vele a feladat vagy a gyermeket, mert rossz vagy neveletlen - sem hagyjuk el, a kutyát sem adjuk le, mint egy talált tárgyat. A kutya lelke romokban lesz, összetörik, bizalma az emberek felé megrendül, óriási károkat okozunk egy ilyen cselekedettel. Ha neveletlen, az minden esetben gazda bűne, nem a kutyáé. Nemcsak etetni kell, hanem szocializálni, szeretni és vigyázni is kell rá, valamint mentálisan és fizikailag is lefárasztani. Egy állat, ugyanúgy tud unatkozni mint egy gyerek, ha nem adunk neki feladatot, nem adjuk meg neki az igényei szerinti fizikai elfáradás lehetőségét, rombolni fog. Ha más nem használ, megoldás lehet többek között egy kennel vagy kerítés építése, az ivartalanítás, a kutyaiskolában történő képzés. Több lehetőség van arra, hogy segítséget kérjen egy állattartó ha úgy érzi, megrekedt – vázolta fel Retz Júlia a bajba jutott állattartók lehetőségeit. 

Hozzátette, ha tényleg nincs más megoldás, csak az állattól való megválás, a minimum az, hogy az "eladó" segítse a befogadót. Az állat ivartalanításáról és az oltásairól gondoskodni kell, hogy könnyebb legyen a menhelyre, másik családhoz való beillesztés. Elmondta, hogy érdemes először saját körön belül megpróbálni megoldani az állat elhelyezését, lehet hogy van olyan ismerős, akit ismer a kutya, akkor könnyebb a helyzet. Ha nem, akkor szükséges gazdikereső posztot készíteni. Ezt a közösségi oldalakon el lehet juttatni csoportoknak és szervezeteknek, melyek az oldaluk nagyobb látogatottsága miatt több eséllyel segíthetik az örökbefogadást és találhatnak új gazdát. A gazdának meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy segítse az új gazdikeresést.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában