Folytatnák

2024.01.23. 20:25

Az egykori királyközpont feltárásáról tárgyalt dr. Kásler Miklós és Abasár alpolgármestere

Grócz Zsolt és dr. Kásler Miklós találkozójának témája az egykori királyi központ feltárásának közeljövőbeni befejezése volt.

Szabó István

Dr. Kásler Miklós (balra, hátul) és a vele szemben ülő Grócz Zsolt az abasári ásatás folytatásáról tárgyalnak

Forrás: Magyarságkutató Intézet/Facebook

Kedden Grócz Zsolttal, Abasár alpolgármesterével, és Grócz Mártonnal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri kabinetfőnök-helyettesével folytatott megbeszélést prof. dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, adta hírül az intézet a közösségi oldalán. Közlésük szerint a találkozó témája az egykori királyközpont feltárásának közeljövőbeni befejezése, és a nemzeti emlékhely kialakításához szükséges feladatok elvégzése volt.

Grócz Zsolt annak az Abasári Népfőiskola Alapítványnak a kuratóriumi elnöke, amelynek koordinálásával 2023. elején együttműködési megállapodást írt alá öt Heves vármegyei település – Abasár, Feldebrő, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos és Kisnána – egykori királyunk, Aba Sámuel és kora örökségének gondozására. A népfőiskola alapítvány további célkitűzése a történelmi tradíciók megismertetése, a nemzeti identitás erősítése, a gyerekek hazaszeretetre és öntudatra nevelése. 

Az ásatással kapcsolatban Grócz Zsolt az elmúlt év nyarán arról beszélt portálunknak, hogy elkezdték az építkezést az ifjúság nevelésével kapcsolatban.

– A Nemzeti Örökség Intézetének nagyon jó programjai vannak: kiviszik a fiatalokat, az iskolai osztályokat a történelmi emlékhelyekre, és ott tartanak nekik interaktív történelemórákat, hogy élővé tegyék a kultúránkat, a hagyományainkat. Mi még erre sajnos nem állunk készen, nincs olyan interaktív terünk, ahol foglalkoztatni tudnánk ezeket a csoportokat. Egy folyamat elején tartunk, hiszen még zajlik az ásatás. Még hátra van az itt álló régi művelődési ház bontása s egy újabb családi ház megvásárlása, majd pedig az alattuk lévő terület feltárása. Biztosan hosszú évek munkája lesz még, amíg a végleges formáját elnyeri a romkert. Akkor dől el, hogyan lesz bemutatható, milyen kapcsolódó, kiszolgáló létesítményeket tudunk hozzáadni, például akár az alatta lévő pincerendszert, vagy akár a mostani borozót, ahol egy látogatóközpont is kialakítható lenne – részletezte a múlt nyáron Grócz Zsolt.




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában