Építs műholdat!

2024.01.30. 07:30

Egri középiskolások építenek műholdat

A verseny végén a kiválasztott tíz legjobb csapat CanSat-ját bocsájtják kilövésre.

Hornyák Réka

Az AgriSat iskolánk műholdépítő csapata, az idei tanévben is indul - új tagokkal kiegészülve - a Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett, hét hónapon át tartó CANSAT HUNGARY 2024 középiskolai csapatversenyen – olvasható az Egri Dobó István Gimnázium Facebook oldalán

Mint írják, a csapat már tavaly is részt vett a kihívásban, de túl nagy fába vágta a fejszét egy kétkamerás vegetációs index elkészítésével.
Idei tervük megmérni a levegőben lévő metán mennyiségének változását a tengerszint növekedésével egy metánszenzor segítségével.
Az idei csapat tagjai Antal Levente, aki a 3D test tervezésért felelős, Balogh Luca Borka, design és szoftver felelős, Benke Marcell rádió és szoftver felelős, Halmóczki Bence az elektronika és beszerzés részlegen, Sági Roland Kristóf programozás és vezetés, Sipos Merse tervezés és outreach szektorban, illetve Berkes-Sinka Márta, mint mentor. 

A CanSat verseny célja egy működő, sörösdoboz nagyságú műhold modell megálmodása, megtervezése, legyártása, tesztelése, felbocsátása igazi rakétával, üzemeltetése, mérések végzése és értékelése. 

A versenyen induló csapatoknak lehetőségük volt bemutatkozni és tapasztalatokat gyűjteni más csapatoktól egy találkozón, január 20-án Budapesten a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban. A csapatok elvitték és bemutatták bármilyen készültségi szinten lévő eszközüket a többi csapatnak és a zsűri tagjainak is, akik tanácsokat adtak a további fejlesztésekhez. 

A verseny áprilisi döntőjének nyertese az Európai Űrügynökség (ESA) jóvoltából betekinthet az ESA technológiai központjának, az ESTEC-nek a munkájába a többi résztvevő ország nyerteseivel közös programon, a hollandiai Noordwijkben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában