Felvételi

2024.01.19. 14:31

Fontos megmérettetés vár a felvételiző diákokra Hevesben is

Január 20-án írják a központi felvételi vizsgát azok a negyedikes, hatodikos és nyolcadikos diákok, akik a következő tanévet középiskolában folytatnák. Mutatjuk, mit kell tudni a felvételi menetrendről.

Barta Katalin

Sok szempontból sorsdöntő megméretésen vesznek részt e hétvégén szombaton vármegyénkben is azok a tanulók, akik szeptembertől középiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy nagy a tét, de nem élet-halál kérdésről van szó. Segítsünk a gyereknek a stresszcsökkentésben! 

Január 20-án írják a központi felvételi vizsgát azok a negyedikes, hatodikos és nyolcadikos diákok, akik a következő tanévet középiskolában folytatnák. A vizsga idén január 20-án 10 órától lesz a diákok által kiválasztott intézményben, ha viszont valamilyen alapos ok miatt nem tudnak részt venni venni rajta, január 30-án délután 14 órától pótolhatják.

Nem élet-halál kérdés 
A gimnáziumi felvételikre készülni kell, még a kitűnő tanulóknak is. Szakértők véleménye megoszlik arról, jót tesz-e a gyermekeknek a versenyhelyzet. Ráadásul külön nyomás a vállukon, hogy sok szülő „élet-halál kérdésnek” tartja a bejutást. Szabó Krisztina, pedagógus, gyakorló szülő  azt ajánlja:
– Az akár kudarccal végződő feladatok, a korai váltás előtt figyeljünk, és ha kell, várjunk, amíg a gyermek érettebb lesz a felvételi vizsgák teljesítésére. Előfordul, hogy ha nem megfelelő időpontban történik a váltás, a gyermek sírva jár iskolába, pszichológus segítségére kell támaszkodni, majd pedig visszatér eredeti általános iskolájába.A pedagógus ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a magyar oktatási rendszer nyitott, van megoldás az ilyen helyzetekre. Az intézmények „büntetlenül”, szívesen visszafogadják a tanulókat és újabb esélyt adnak nekik, hogy megtalálják a saját személyiségüknek megfelelő oktatási formákat.

Az eredményekről 2024. február 9-én értesítik a felvételizőket az Oktatási Hivatal által meghatározott módon, ezzel együtt pedig az Arany János Tehetséggondozó Programra és az Arany János Kollégiumi Programra jelentkezők is megkapják a pályázatuk eredményét.

Ennek függvényében mérlegelhetik aztán és adhatják le, hogy milyen középiskolákba jelentkeznek. Erre február 21-ig van lehetőség.

A nyelvi előkészítő osztályok segítik a ráhangolódást
Kovács Mónika pályaorientációs szakértő, tehetséggondozó szaktanácsadó a csalad.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott,  a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok klasszikusan a tehetséggondozás formái, és a kiemelkedő képességű tanulók valóban számos lehetőséget kapnak tehetségük kibontakoztatásához. Ez a fajta támogatás azonban általános iskolai vagy iskolán kívüli keretekben is hozzáférhető, és a kisgimnazisták esetében sem törvényszerű, hogy folyamatosan versenyekre járnának. Kiemelte azt is, hogy a nyelvi felkészüléshez a 4 évfolyamos gimnáziumok nyelvi előkészítő osztályai jelentősen hozzájárulnak. Bár úgy tűnhet, hogy egy év elvész, de az nagyban megtérül a középfokú tanulmányokra való ráhangolódás és emelt nyelvi órák nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően. 

 Az általános iskolák ezen a napon továbbítják a tanulói és jelentkezési lapokat, ekkor történik meg tehát a hivatalos jelentkezés a kiválasztott középfokú iskolákba. Ha hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkeznek, a szükséges űrlapok kitöltését és benyújtását egyénileg is intézhetik.

Mi a teendő, ha sehova sem sikerül bekerülni?
Mivel 16 éves koráig mindenki tankötelezett, akkor is fel kell hogy vegyék a tanulókat egy iskolába, ha a felvételi során egyik megjelölt helyre sem kerültet be. Ezeket a jelentkezéseket a pótfelvételin kell lebonyolítani. Ilyenkor azokba az iskolákba jelentkezhettek, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel. Ebben az esetben a jelentkezést egyénileg kell intézni, közvetlenül a kiválasztott iskolában, az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről pedig május 22-ig dönt az igazgató. Az intézmények ugyanakkor egészen augusztus végéig tarthatnak rendkívüli felvételi eljárást.

Az eduline.hu összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a 2024-es középiskolai felvételi menetrendjéről is. Az oldalra kattintva tájékozódhatnak a középiskolai felvételi legfontosabb időpontjairól, közzétették az érettségi statisztikákat, a középiskolai rangsort - ezek segíthetnek a megfelelő középiskola kiválasztásában. Bemutatják, milyen feladatokra és témakörökre lehet számítani magyarból és matekból, megnézhetik a  korábbi évek ponthatárait, illetve az előző évek feladatlapjait.

Felhívják a figyelmet arra is, nem biztos, hogy az írásbelivel véget ér a vizsgázás. A legkomolyabb középiskolák az írásbeli után általában szóban is szeretik meghallgatni a hozzájuk jelentkezőket. A szóbeli felvételik idén március 4. és 20. között lesznek, és ha a diák úgy érzi, hogy ez nem sikerült túl jól, vagy valami miatt módosítana a sorrenden, ezt április 8-10. között teheti meg. A sikeres felvételről vagy elutasításról szóló határozatot 2024. május 2-án kapják meg, a beiratkozások pedig június 26-28 között lesznek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás GettyImages)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában