Túra

2024.01.21. 11:00

Indulnak a giz-gaz séták, ismerkedés Földanya kincseivel Bátorban

Január 21-én idén első alkalommal lehet csatlakozni a giz-gaz sétákhoz, amelyeken Máthé Orsi, a Banya-Tanya Alapítvány vezetője kalauzolja a kirándulókat.

Barta Katalin

A bátori Banya-Tanya Alapítvány szervezésében idén is folytatódnak a népszerű giz-gaz séták. Idén első alkalommal január 21-én délelőtt 10 órától csatlakozhatnak a természetbarátok a csapathoz.  A sétákon néhány órás, 2-3 kilométeres távokon megfigyelhetik, mit kínál az adott hónapban Földanya, milyen növényekkel, állatokkal, gombákkal, életközösségekkel ismerkedhetünk meg minden érzékszervükkel. Színek, formák, ízek és illatok várnak a tudományos ismeretterjesztés mellett, természetesen remek társaságban. A Máthé Orsi által szervezett és vezetett kirándulás során recepteket, felhasználási ötleteket vihetnek haza a "puttonyukban", és minden sétán buzdítja a résztvevőket arra, hogy amolyan házi piac-jelleggel osszák meg a csapattal saját termékeiket, kézműves remekeiket.

Az első sétán többféle élőhellyel ismerkednek, lesz patakpart, erdő, mező, és a séta fordulópontján egy magaslatról szoktathatják a látásukat a nagyobb távlatokhoz is.

Januárban, a tél leghidegebb időszakában az élők alaposan bekuckóztak, kevés zölddel lehet találkozni, de azért várhatók színek a gombák világából. Gyakorolhatják a fafajok felismerését kéregről, lombkorona-formáról, ha a madarak hagytak, akkor csipegetni lehet bogyókat az erdőszélen, és megtudhatják, hogyan ismerhetők föl a télen gyűjthető gyökérnövények az őszi levélmaradványokból.

Ajánlott sok ruharéteg, terepjáró lábbeli, kesztyű, sapka, fagyállóság szerint. A pontosabb részletekről az [email protected] oldalon lehet tájékozódni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában