Testületi ülés

2024.01.25. 12:21

Az illegális hulladék eltakarítására közfoglalkoztatottakat is bevetettek Gyöngyösön

Idei első rendes ülését tartja a gyöngyösi önkormányzat képviselő-testülete.

Szabó István

A gyöngyösi grémium megkezdte az idei munkát

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön idei első rendes ülésére gyűlt össze a gyöngyösi önkormányzat képviselő-testülete. A grémium egy perces néma felállással adózott a napokban elhunyt Kárpáti István emléke előtt, aki a rendszerváltás utáni első szabadon választott gyöngyösi képviselő-testület tagja volt, a grémiumban 1990 és 1994 között az MDF képviselőjeként dolgozott.

A közösségi együttélés szabályainak megsértésével kapcsolatos hatósági ügyekben átruházott hatáskörben a 2023. december 7.  2024. január 10. között hozott döntésekről dr. Kozma Katalin jegyző tájékoztatta a képviselőket. Eszerint a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályok megsértése – elsősorban a guberálás – miatt Gyöngyösön 16 esetben került sor helyszíni bírság kiszabására 625 ezer forint összegben. A hulladéktörvény megsértése miatt kiszabott 3 helyszíni bírság összértéke 120 ezer forint volt a tárgyidőszakban. Egy esetben hágták át a nemdohányzók védelméről szóló törvényt a városban, a vétkes bírsága 30 ezer forint volt.

Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója a 2023. év márciusában indult hosszú távú közfoglalkoztatási program tavaly november 30-ig tartó szakaszáról számolt be a grémiumnak.

– A 10 fő közfoglalkoztatásából eredő közfoglalkoztatási béréhez és az azt terhelő szociális hozzájárulási adóhoz maximum 6 millió 378 ezer forint támogatás igénylésére volt lehetőségünk. Mivel ez a közfoglalkoztatási program 70 százalékos állami támogatás mellett valósult meg, így a 30 százalékos saját erő összegét, maximum 2 millió 733 ezer forintot az önkormányzatnak kellett biztosítania. A közvetlen-, és az anyagköltségekhez a teljes létszám után 554 ezer forint állami támogatást ítéltek meg részünkre. A tárgyidőszakban a közfoglalkoztatási programban különböző munkákat végeztük el Gyöngyös területén. A közterület tisztaságának  fenntartása érdekében takarítást végeztünk utcákban, parkokban, játszótereken. A város különböző helyein kialakult illegális hulladéklerakatokat szüntettünk meg. Sajnálatos módon, az előző évekhez képest jóval nagyobb arányban kerültek ki a közterületeinkre illegális hulladékok, melyek hátrányosan befolyásolták az előre eltervezett feladatok végrehajtását. Jelentősen fertőzött terület a Duránda, a Harmadosztály, a garázssorok és környékeik, valamint a külterületeink jelentős része. A kommunális hulladék mellett nagy mennyiségű zöldhulladékot szedtünk össze és szállítottunk el. A dolgozóink közreműködtek a karbantartó csoport által felújított önkormányzati bérlakások felújítás utáni és a bérlő kijelölése előtti takarításában. A gyöngyösi nyilvános illemhely zavartalan működéséről is gondoskodtunk – részletezte Juhász Katalin.

A városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató hozzátette, hogy a jelenleg is futóközfoglalkoztatási program tavaly december 1-től indult, és ez év február 29-ig tart. Mint mondta, ebben a programban sem volt lehetőségük nagyobb létszám igénylésére, így ez a hosszútávú közfoglalkoztatási program is 10 fő bevonásával valósult meg.

A délelőtt folyamán a grémium elé került Vidák Gábor elnök részéről a Gyöngyösi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, illetve Farkas János elnök révén a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat 2023. évi tevékenységéről szóló beszámoló is. A képviselők mindkét beszámolót elfogadták. A gyöngyösi grémium ülése jelenleg is tart.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában