Nyugdíj

2024.01.14. 06:55

Kik mehetnek idén nyugdíjba? - sokakat érdekel Hevesben is

A nyugdíjkorhatár nem változik 2024-ben, továbbra is marad 65 év, így idén az 1959. január 1. és december 31. között született személyek számára nyílik meg a nyugdíjba vonulás lehetősége. A nyugdíj összegének újraszámolására is van lehetőség, annak, aki nyugdíj mellett dolgozik.

Barta Katalin

Idén még nem, de jövőre változás jöhet a Nők 40-nél a kormányzati nyugdíjreform miatt - hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

Közölte, a nyugdíjkorhatár nem változik 2024-ben, továbbra is marad 65 év, így idén az 1959. január 1. és december 31. között született személyek számára nyílik meg a nyugdíjba vonulás lehetősége. A nők kedvezményes nyugdíjának feltételei sem változnak, így egy nő a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése előtt idén is akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év munkával szerzett szolgálati időt.

A szakértő szerint a női nyugdíjkedvezmény szabályai jövőre módosulhatnak, mert a kedvezmény bevezetésének évében, 2011-ben a nyugdíjkorhatár 62 év volt, amely azóta 65 évre emelkedett. Így a 2025-re vállalt nyugdíjreform egyik lépése lehet, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának a feltételeit hozzáigazítsák az időközben megnövekedett nyugdíjkorhatár feltételeihez.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy várhatóan még ebben a hónapban megjelenik az a nemzetközi tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg, és a nyugdíjrendszer fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozik.

Érdemes megvárni ezt a nemzetközi elemzést, és ha azt nyilvánosságra hozzák, akkor utána lehet beszélni arról, hogy vajon mely változási elemeknek van létjogosultsága a rendszerben, véli a nyugdíjguru.

Akik nyugdíj mellett is dolgoznak, azoknak nem árt tudni, hogy 2022-ben változtak nyugdíj újraszámításának szabályai: akik korhatár előtti ellátást kaptak és mellette dolgoztak, azok bármikor kérhetik a nyugdíjuk újraszámítását, időkorlát nélkül. 

Melyek az újraszámítás feltételei?
Ha az újraszámítás után a nyugdíj összege magasabb lesz, akkor azt fogják folyósítani, és a különbözet maximum 6 hónapra járó összegét is ki kell utalni. A nyugdíj újraszámításához szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető. Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt 365 nap szolgálati időt szerez az illető, akkor a nyugdíjkorhatár betöltésétől bármikor kérheti az ellátás, vagyis az öregségi nyugdíj újraszámítását. Az új  összeg kiszámításánál a nyugdíj összegét meghatározó tényezők közül hosszabb lesz az ellátáshoz figyelembe vehető szolgálati idő legalább egy évvel, mégpedig a korhatár előtti ellátás mellett végzett legalább 365 napos keresőtevékenység követelmény miatt. A korhatár előtti ellátás mellett szerzett jövedelmet is beszámítják. Meghatározó jelentőségű az újraszámítás évében érvényes valorizációs szorzószámok nagyságrendje is, amely nagy mértékben befolyásolja a nyugdíj összegét. Ha a következő évi számítás lenne kedvezőbb az illetőnek, dönthet úgy, hogy csak jövőre adja be az ismételt megállapítás iránti kérelemet. Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is.

Az öregségi nyugdíjat 2012. január 1. óta csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet igénybe venni. Kivétel a nők 40-ként ismert korkedvezményes nyugdíj, ami lehetővé teszi, hogy a 40 év jogosultsággal rendelkező hölgyek 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonuljanak. A korhatár előtti ellátásban részesülők számára fontos változást hozott a szabályok 2022-es módosítása.

Az elmúlt évben ezek a szabályok vonatkoztak az érintettekre: 2012 előtt többféle okból, többféle jogcímen lehetett a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulni. Majd 2012. január 1-jével megszűnt a korhatár előtti nyugdíjazás lehetősége: az érintettek az addig járó korai nyugellátásokat korhatár előtti ellátásként kapták tovább, egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig. Az ellátás összege ezt követően sem változott, viszont már öregségi nyugdíjként járt.

Ha viszont az illető az ellátás mellett dolgozott, az annak az összegét jelentősen befolyásolhatja. Olyannyira, hogy indokolt lehet az öregségi nyugdíj újraszámítása. Az újraszámítás időkorlát nélkül kérhető. A nyugdíj összegének ismételt megállapítása, azaz a nyugdíj újraszámítása a területileg illetékes nyugdíjfolyósító intézeteknél kérhető. 

(Főoldali képükn illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában