Emlékek

2024.01.17. 19:55

Kutyaélet: a jók karácsonykor mennek el, így van ez Lőrinciben is

Kisgyerek voltam még, amikor az első kutyánkat kisírtam magamnak. Nagyanyámat sokáig kellett győzködni, hogy eleget tegyen óhajomnak, de amikor látta, mekkora örömet okoz, beletörődött. Bobi távozása után évtizedek teltek el, mire ismét lett négylábú kedvencünk, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az életünk.

Tari Ottó

Fruzsit kölyökkorától olykor magammal vittem a környező településekre is. A fotó 2004-ben készült a kerekharaszti játszótéren

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A város, amelyben élek, felcseperedésem idején még falu volt, a falusi létforma minden jellegzetességével, így az itt élők felfogásával is. Persze, öt-hat évtizeddel ezelőtt még a városokban sem volt mindennapos, hogy a kutyát már-már családtagként kezeljék, a lakásba engedjék, előbb kapja meg a falatot, mint az asztalnál ülők, párnázott kosárban aludjon, s ha odakint dörömbölnek a mínuszok, kabátkában, vagy – amint az már sok helyen látható – kiscsizmát ráadva vigyék sétálni.

Nem bizony! Vidéken a kutyának valóban kutyaélete volt. Csupán az udvar egy része lehetett az övé, a kis bódé, amit annak idején még nem kutyaháznak, hanem kutyaólnak neveztünk, és szerencsés négylábúnak kellett annak lennie, amelyik nem kapott láncot nyakába, ami a legtöbb esetben egy életre szólt. Legfeljebb annyi könnyítéssel, hogy a leleményesebb gazdik kifeszített drótra szerelt csúszkával igyekeztek növelni a mozgásterüket.

Az ebeket akkoriban még az udvari állatkert részeként kezelték, egyenrangúak voltak a tyúkokkal – szegény páráknak milyen megalázó lehetett! –, a disznókkal, a kacsákkal és a libákkal. Elsődleges és többnyire kizárólagos dolguk a házőrzés volt, amit olyan komolyan vettek, hogy reggeltől estig be nem állt a szájuk. Az ételek között nem válogathattak, legtöbbször azt kapták, amit a hízók, krumpli- és kenyérhéjjal, mindenféle ételmaradékkal, de becsületükre legyen mondva, szárazra nyalták a tányért (pontosabban a selejtezésre ítélt lábast), ha nem szerették volna, hogy felkopjon az álluk.

Tájékozatlan vidéki kölyökként amúgy kevés kutyafajtát ismertünk. Emlékeim szerint mindössze kettőt: a német juhászt, amit következetesen farkaskutyaként emlegettünk, valamint az összes többit, amelyek kilencven százaléka nyilvánvalóan korcs volt. Kölyökfantáziánkban ezek mellett legfeljebb a boxer létezett, mint távoli, elérhetetlen, misztikus valami, ami – feltételeztük – alighanem legyőzhetetlen, ezért a valóságban talán nincs is.

kutyaélet
Egy 1979-es fotó Bobival. A vastag lánc már akkori szemmel is túlzás volt, nagyanyám azonban nem talált vékonyabbat
Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A televízió elterjedése persze faluhelyen is kinyitotta az ablakot a világra, így másfajta jószágok is a látóterünkbe kerültek: a német juhászok (Rin-Tin-Tin, később Kántor) mellett Belle, az alpesi pásztor, amely leginkább kuvaszra hajazott (Belle és Sébastien), vagy a Homoki Nagy István-filmben (Gyöngyvirágtól lombhullásig) szereplő tacskó. Híres kutya volt Lassie is, de vele sose találkoztam a moziban, mert nálunk vagy nem forgalmazták, vagy a falunkban nem vetítették, vagy pedig, mert nem érdekelt. Így ismereteimet néhány Fekete István művel gyarapíthattam, ahogy a többi gyerek, akik szerettek olvasni.

Most pedig, hogy a felvezető hosszabb lett, mint maga a tárgyalt téma – ami egyébként indokolt, hogy elképzelhessük a közeget, amelyből és amelybe életem első kutyája érkezett –, ideje, hogy elindítsam a nosztalgiavonatot, mégpedig Bobival. Már a neve is beszédes, hiszen angol megfelelője férfira utal (Bobby a Dallasból, ki nem tudná?), Bobi viszont lány volt. Szuka, így mondták a felnőttek, nem mintha értettem volna, de nem is foglalkoztam vele, kutya volt, és kész, s különben is, vele együtt az elnevezését is örököltük. Valamivel fiatalabb lehetett nálam, együtt nőttünk fel, s már fiatal felnőtt voltam, amikor távozott.

Hosszú létét a fentebb vázolt körülmények között élte le: vastag láncon, amit nagyanyám tekert a nyaka köré, odvas deszkákból (talán régi kredencből) tákolt kutyaólban. Kincsként őrzök egy fekete-fehér fotót, ami velem és a láncával együtt megörökítette, nem sokkal végleges eltávozása előtt. Tizenöt évig élt velünk, pontosabban a hátsó udvarban. Sose nőtt össze velem annyira, mint a későbbi kutyusaim, „köszönhetően” a rászabott kutyaéletnek, de mégiscsak ő volt az első, a megismételhetetlen.

Majdnem húszévesek voltunk mindketten, én kicsit több, ő kicsit kevesebb, amikor végleg lehunyta a szemét; nem mertem és nem is akartam kimenni a kert végébe, amikor nagyanyám elhantolta.

Kutyaélet
Fruzsi négy évesen ereje teljében, valamint megöregedve, pár hónappal az elmúlást megelőzően
Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az említettet húszévnyi „kutyamentes” időszak követte. Honvédség, udvarlás, gyermeknevelés, költözések – megannyi olyan történés, amik során eszünkbe se jutott további terhet a nyakunkba venni. Akinek tartósan volt már házi kedvence, tudja, hogy egy kutya örökké „gyerek” marad, folyamatos gondoskodást igényel, reggeltől estig szabályozza gazdája életét. A felelősségvállalás persze kifizetődik, ahogy megtapasztaltuk ezt labradorunk, Fruzsi esetében is, „aki” több mint egy évtizeden át boldogított bennünket.

Igen, boldogított. Ő választott ki, amikor a tenyésztőhöz mentünk: kistestvérei közül elsőként rohant hozzánk, s ezzel el is dőlt a dolog. Addigra a gyerekeink már úgy ahogy felnőttek, mind több idő jutott másra is. Olyannyira, hogy amikor egy karácsonyi délutánon, már a szenteste hangulatában a régi hatvani fiókszerkesztőségünk ajtajába összekuporodva vacogott egy kis fekete kotorék, „őt” is hazahoztam. Böbének neveztük el, s ettől kezdve Fruzsival osztoztak szeretetünkön.

Létezésüket bőségesen dokumentáltam a Heves Megyei Hírlapban, minden további szószaporítás lenne, hiszen aligha adná vissza mindazt, amit csak a legelfogultabb állattartók érezhetnek. Elvesztésük úgy megrázott minket, ahogy – és nem szeretném, ha ezt félreértenék, de másként aligha írhatom körül – csak a hozzánk legközelebb állók elvesztése érinthet. Mindkét gödröcske kiásásakor szikrázott a csákány: Fruzsit karácsony előtt, Böbét pedig két évre rá, karácsony után temettük el, a két halom az árnyas kertszegletben egymás mellett őrzi a két kutyaszívet.

S hogy miért éppen most jutott mindez az eszembe…? Korábban valaki azt tanácsolta, hogy ha négylábú kedvencünk végleg elhagy bennünket, vagy azonnal gondoskodjunk a „pótlásról”, vagy soha többé ne legyen kutyánk. Mi az előbbi mellett döntöttünk, Böbe távozása után azonnal felkerestünk egy menhelyet, s nem volt nehéz rátalálnunk Sacira. Ez szinte napra pontosan hét éve, 2017 január 17-én történt. Szándékosan menhelyről hoztuk, tudatosan keveréket választottunk, továbbá – ragaszkodva a bevált hagyományhoz – eleve „kislányt” szerettünk volna.

Kutyaélet
Saci legjobb barátja Ördög, a macska. Néhanapján azonban összevesznek
Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Saci most itt fekszik mellettem a konyhában, Fradi-huzatos paplanon és párnán. Miként a többi kutyusunk, ő is túlélt már több kórt, de hála Istennek, mindegyikből kigyógyult. Szuszog és nyújtózkodik, biztonságban érzi magát. Ha megsimogatom, álmosan és szeretettel rám néz, majd folytatja a sziesztát.

Nem tudom, hogy Saci után lesz-e még kutyánk, hiszen az idő múlik, a gondoskodás pedig eléggé energiaigényes. Egyelőre azonban jobban tesszük, ha nem is merengünk ezen, hiszen ő itt van, és hálás minden percért, amit velünk tölthet. Mi pedig nemkülönben. Az viszont biztos, hogy amióta gazdik vagyunk, a karácsonyok óvatossá tesznek. Ezért is ideje, hogy kitavaszodjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában