Turizmus

2024.01.08. 13:55

Legendákkal övezett építészeti és természeti kincseikre büszkék Pétervásárán

A pétervásárai önkormányzat vezetését is számvetésre kértük. Eged István polgármester ezúttal a város és a környék legszebb látnivalóira hívta fel a figyelmet, közös múltunkra emlékeztetve.

Barta Katalin

A Keglevich kastély

Forrás: Beküldött

Pétervásárán és a környéken élők olyan értékekkel gyarapodtak az elmúlt időszakban, amelyeket érdemes megmutatni, megismerni. Ezúttal olyan helyekről mesélt Eged István, a város polgármestere, amelyek talán kevésbé ismertek, ám különleges misztikum övezi azokat.

- Annak ellenére, hogy városunk és környéke nem kiemelt turisztikai célpont, úgy tapasztaljuk, hogy egyre többen érdeklődnek a kisebb, ismeretlen látnivalók és a helyi történetek iránt. Most néhány olyan kuriózumra hívnám fel a figyelmet, melyekről nem sok helyen található leírás, az is előfordul, hogy nehezen is közelíthetőek meg, de egy túrát vagy kirándulást mindenképpen megérnek - kezdi mondandóját a város vezetője. 

- Ha valaki Pétervásárára téved, vagy többet szeretne tudni a településről, annak kötelező program a Keglevich kastély és a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom felkeresése. A Keglevich kastély mindenki számára ismert, aki a 23. sz. főút mentén keresztül halad városunkon. Építésének első szakasza 1760-ban fejeződött be, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött egy angolkert jellegű park megvalósítása, melyben helyet kapott egy akkor különlegességnek számító üvegház is. A parképítés egészen a 19. század közepéig tartott, melynek területe mintegy négy hektár nagyságú volt. Ez a település mintegy egyharmadát lefedte a hozzá tartozó gazdasági épületekkel és magtárral együtt. A nagykátai mellett ez volt a Keglevich család központi birtoka, ahol a gróf többek között Vörösmarty Mihályt is fogadta - folytatja.

Megtudjuk, hogy Keglevich Károly építkezései nagy jelentőségűek Pétervására történelmében. A nagy műveltségű uraság még színházat is működtetett a kastélyban, ahol alkalomszerűen játszottak. Az előadásokon a nemesek, főurak vettek részt közönségként, de időnként beengedték a polgári lakosságot is. A színházat a kastély egyik oldalszárnyában létesítették. A színház egészen 1848-49-ig működött. A pétervásárai csata után az osztrák hadak kifosztották a kastélyt, valószínű a színház is emiatt pusztult el. A lovagterem a kápolnával együtt eredeti állapotában fennmaradt, melyeket Beller Jakab freskói díszítenek.

Másik híres épületük a városba érkezőnek már messziről látszik, hiszen a domb tetején, az ún. „Várdombon” látható a Palóc székesegyház. Mellette a régi sírkerttel, melyben olyan régi sírhelyek is találhatók, ahol november 1-én már csak néhány gyertya pislákol. A régi templom helyére Keglevich Károly új templomot álmodott. Ennek építéséhez érdekes legenda fűződik, hiszen a gróf a jelenlegi Tűzoltó Őrs helyére szerette volna építtetni, azonban a nappal összehordott anyagot másnap reggelre a jelenlegi templom helyére pakolták át. A gróf látva az ellenállást, beleegyezett, hogy a jelenlegi helyére épüljön meg az általa elképzelt templom. Az oratórium alatt a Keglevich család sírboltja található, ahol a család tíz tagja nyugszik, melyet az utolsó Keglevich bárónő halála után befalaztak.

Ha már Pétervásárán jársz, érdemes tudnod, hogy a város központjában lassan 125 éve áll egy fa, melynek története is van. Íme: 1898. szeptember 10-én a magyar király, Ferenc József felesége, Erzsébet merénylet áldozata lett Genfben. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1898. november 19-én kérést intézett a magyar társadalomhoz, hogy dicsőült királynénk emlékére fákat, bokrokat ültessenek. E kérésnek eleget téve Pétervására lakossága is csatlakozott. A községi elöljáróság 18 fát, a római katolikus egyház 60 fenyőfát, a Királyi Járásbíróság az udvarán 24 tölgyfát ültetett el. Ez utóbbi fák közül már csak egy található meg, az Egészségügyi Központ udvarán lévő tölgyfa, az Erzsébet-emlékfa.

Az Erzsébet-fa
Az Erzsébet-emlékfa
Forrás: Beküldött

Jóval kevésbé ismert látványosság az úgynevezett „300 éves tölgy” Pétervására és Mátraballa határában egy hármas kereszteződésben. Mégpedig egy viszonylag távolabb eső helyen, a város központjától mintegy négy kilométerre, egy gyönyörű erdei sétát követően. A helyiek már 50 évvel ezelőtt is 300 éves tölgynek hívták, ezért valószínűleg neve nem tükrözi a valódi korát. Amikor az ember egy ilyen fára gondol, akkor egy mesebeli, hatalmas, kerek lombkoronájú fa jut az eszébe. Ez nem ilyen. Ez a fa azért csodálatos, mert már mindent túl élt. Legalább háromszor érte villámcsapás, számtalan alkalommal kivágták a körülötte lévő erdőket, melyek újra felnőttek, régebben magaslest készítettek rá vasszögekkel. Többször úgy tűnt, hogy elkorhad, vagy teljesen kiszárad, de valamelyik ága mindig új életre kelt. Ez a fa a túlélés szimbóluma. Érdekes érzés megérinteni egy élőlényt, amely már több, mint 300 évvel ezelőtt is ott állt. Mennyi mindent láthatott a történelemből?

A 300 éves fa nyári köntösben
A 300 éves fa nyári köntösben
Forrás: Beküldött

Másik érdekesség az ivádi völgyön található, mely az egész völgyet uraló sziklaképződmény, a Lyukaskő. A tetejére való feljutás „kemény mászást” igényel, cserébe a tetején csodás panoráma tárul az ember szeme elé. A szikla legérdekesebb része egy bástya szerű képződmény, melynek közepében egy mélyedés található. A helyiek kosárnak hívják. A megközelítése nem ajánlott, hiszen csak egy vékony sziklafalon lehet rá kilépni. Egy monda szerint a régebbi korokban ebben a kosárban raktak tüzet és füstjelekkel kommunikáltak. A sziklafal aljában egy kisebb barlang rejlik, mely valószínűleg lakhatási, illetve védelmi célokat szolgált. A Lyukaskő mindenképpen pazar látvány, mely teljesen más arcát mutatja a különböző évszakokban.

Lyukaskő
Lyukaskő
Forrás: Beküldött

Ugyancsak erről a völgyről közelíthető meg egy távolabbi látnivaló, a mátranováki Fehér Szék, amely egy holdbéli tájra emlékeztet. Ezen a vidéken egyedülálló látvány. Itt tűnik fel néha a helyhez fűződő história, a „mátranováki fanyűvő”, amely érdekes, cirregő hangot ad ki és rettenetes bűzt áraszt magából. Az interneten számos fotó található róla. érdemes meglátogatni ezt a helyszínt is.

Fehér Szék
Fehér Szék
Forrás: Beküldött

Pétervására közvetlen közelében található a Csapás-tető, mely önmagában nem híres, de ha felmegyünk ide, rendkívüli kilátás tárul a szemünk elé. Innen egyszerre látható Kékestető, Galyatető, a bélapátfalvai Bélkő, de még a bükkszenterzsébeti Nagy Kő is, valamint innen szép kilátás nyílik a mindenki által látogatható Vezekényi-tóra. Mióta elkészült az ide vezető út, egyre többen keresik fel egy kis levegőzésre, valamint néhány fotó erejéig.

Eged István polgármester azt reméli, hogy a helyi értékeik bemutatásával szép emlékeket idézhetnek fel a környéken élők, s abban is bízik, hogy sok ember kíváncsiságát ébreszthetik fel a helyi kedves emlékhelyek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában