Elismerés

2024.01.24. 09:20

Lovaggá ütötték Adács alpolgármesterét

Szekeres János 1974 óta fáradhatatlanul dolgozik szülőfalujában a magyar kultúra hagyományos és új értékeinek összhangjáért.

Szabó István

Szekeres Jánost a kultúra lovagjává ütötték szombaton

Forrás: Zéta Kulturális Egyesület/Facebook

Szekeres Jánost, Adács művelődési házának igazgatóját, a község alpolgármesterét január 20-án ütötte a kultúra lovagjává Budapesten a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, amely a címet a magyar államalapítás millenniuma tiszteletére alapította. Minderről az adácsi Zéta Kulturális Egyesület számolt be a közösségi oldalán.

– Szombaton hét országból érkeztek vendégek Budapestre, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület együttműködésében megvalósuló 28. Magyar Kultúra Napja Gálára, ahol átadták a kultúra lovagja elismeréseket. Az elismeréssel közvetíti a társadalom megbecsülését azok felé, akik határon innen és túl, szűkebb vagy tágabb közösségükben huzamos időn át önzetlenül, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát, teljesítményük, emberi tartásuk, értékrendjük követendő példa a társadalom tagjai számára. 2024-ben az adományozó testület – civil szervezetek és önkormányzatok jelölése alapján – 34 személyt részesített a rangos elismerésben, akik Szlovéniából, Szlovákiából, Romániából, Argentínából, Ausztráliából, Svédországból, Ukrajnából és természetesen magyarországi településekről érkeztek. Az új lovagokkal immáron 870 főre nőtt a lovagi közösség – áll a Zéta Kulturális Egyesület beszámolójában.

Közlésük szerint Szekeres János lovaggá avatását a következőkkel indokolta a a Falvak Kultúrájáért Alapítvány:

"1974 óta fáradhatatlanul dolgozik szülőfalujában a magyar kultúra hagyományos és új értékeinek összhangjáért. Az általa vezetett művelődési ház sokféle rendszeres helyi, országos és határon túli program állandó színhelye. Határon túli kapcsolatai a magyar kultúra képviselőivel egyedülálló. Felvidéki, erdélyi kapcsolatok a Veritas Színpad és a Zéta Néptánc csoport vendégszereplései példaértékűek. Színházi rendezéseit ezrek tapsolták Magyarországon és a határok túli településeken. Adácson mindig megindul valami, ami továbbadja és megújítja az eddigi értékeket, lehetőséget teremt nemzeti kultúránk jobb megismerésére. Mindennek a „kovászembere” Szekeres János, aki a rendszerváltás óta képviselő. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány megítélése szerint a „település lámpása” a közművelődés fejlesztésében, a néptánc és színházkultúra ápolásában."

Portálunkon annak idején beszámoltunk arról, hogy 2023 júniusában a Heves Vármegyei Közgyűlés a vármegye nagykövete címet adományozta Szekeres Jánosnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában