Ennyi az annyi

2024.01.23. 13:59

Majd' 1,2 milliárdot fizet idén Eger a Volánnak

Közgyűlés lesz csütörtökön Egerben. A Gárdonyi Géza Színház fenntartásáról szóló megállaporás és a helyi buszközlekedés ára is téma lesz.

Szabadi Martina Laura

A helyi autóbusz-közlekedést biztosító hozzájárulások alakulásáról is dönt csütörtökön az egri közgyűlés. Az önkormányzat és az Építési és Közlekedési Minisztérium között megkötött 2023. évi megállapodás hatálya 2023. december 31-én lejárt. Az idei évre vonatkozó megállapodás futásteljesítmény módosítását a közgyűlés jóváhagyta a 3047 regionális autóbuszvonal jelölt járatainak bevonását a helyi közlekedés kiszolgálásába, így a teljesítmény 185 ezer kilométerre módosult. Ezek alapján a minisztérium által meghatározott hozzájárulás idén 9 millió 22 ezer forint, ezt 12 egyenlő részletben fizetik. Ezen felül az önkormányzat és a VOLÁNBUSZ Zrt. között kötött szerződés alapján a finanszírozási igény erre az évre 1 milliárd 160 millió 322 ezer forint, a havi önkormányzati fizetési kötelezettség közel 97 millió forint.

A Gárdonyi Géza Színház – korábbi években sok vitát eredményező – közös fenntartási szerződése is téma lesz a januári ülésen. Az önkormányzat és a színház közötti fenntartói megállapodás a támogatási összeget nem tartalmazza, csak a kikötéseket. Ilyen például, hogy a teátrum évente nem több, mint 8 új nagyszínpadi, és nem több mint 4 új stúdiószínpadi előadást hoz létre, melyből lehetőleg legalább 1 kortárs és 1 klasszikus magyar szerző műve. A színház évadonként legalább 180 előadást tarthat, az összesnek legalább 90 százaléka saját előadás kell legyen.

A szerződés rögzíti, hogy a színház a látogatók számát évente növeli az előző évi beszámolójában rögzítettekhez képest, de legalább 40 ezres fizetőnéző-számot ér el. Amennyiben a színház a teljesítménycéloktól jelentősen elmarad, vagy a megállapodásban és a jogszabályokban foglaltakat neki felróható okból megszegi, akkor az önkormányzat az államháztartási törvény és a vonatkozó jogszabályok szerint jogosult eljárást, az esetleges felelősség megállapítását kezdeményezni, és a tárgyévi vagy a következő évi éves támogatás összegét felülvizsgálni.

Korábban már számos esetben alakult ki konfliktus Mirkóczki Ádám polgármester, az önkormányzat és Blaskó Balázs színhézigazgató között a színhéz működése és az önkormányzat támogatásutalási szokásai miatt. A teljesítménycéloktól való jelentős elmaradásnak minősül, ha a színház éves beszámolója alapján a jelen megállapodásban rögzített teljesítménycélok legalább egyharmadánál a cél nem valósul meg, vagy az elvárt nézőszámához képest a fizetőnézők száma a 2020/2021. évadhoz képest 10 százalékkal csökken. Ugyanakkor a teljesítménymutatók vizsgálatakor figyelembe kell venni a mindenkori vis major helyzeteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában