Aranyos kártevő

2024.01.18. 06:55

Kábeleket rágcsálnak és játszótérnek nézik az autókat a nyestek Hevesben is

A nyest okozta problémák gyakorinak számítanak több településen Hevesben is. Olvasóink elárulták, hogy műszerekkel és riasztókkal védekeznek ellenük, de vannak, akik házi praktikákat választanak megoldásnak.

Hornyák Réka

2052702851

Fotó: Skowis-Foto

Aki a szabadban parkol, biztosan találkozott már a nyestekkel és az általuk okozott problémákkal. Nehéz megmagyarázni, hogy miért érzik jól magukat az autókban ezek a kis állatok, de úgy viselkednek, mintha játszótér lenne számukra az autó, szívesen lakják be azokat esténként – tett közzé egy összefoglalót a Facebook oldalán a Zsaru Magazin

Azonban egy dolog biztos a kis mozgékony ragadozókkal kapcsolatban, mégpedig az, hogy mindig jelzik az autótulajdonosoknak, hogy a közelben jártak. Lábnyomok a kasznin és az ablakokon, karomnyomok és karcolások az autó meredek fényezett részein, ürülék a sárvédő élén, a tetőn, a csomagtérajtón, mindig hagynak hátra valami nyomot. Sőt, sokszor a meredek hátfalú kocsikon a hátsó ablaktörlőt használják kapaszkodónak, így idővel eldeformálják azt. 

Mindez bosszantó, hiszen sérülést okoznak az autó fényezésén, a külső alkatrészekben és összességében a jármű esztétikájában is. Az igazi pusztítást azonban a motortérben végzik. Szerencsés esetben csak jelet hagynak maguk után, például sár és fű csomókat, ételmaradékot vagy szőrt, legtöbb esetben pedig apró lábnyomokat és csikarásokat. Igazi probléma viszont akkor van, ha meg is rágcsálnak ezt-azt a motortérben, amihez hozzáférnek. Mivel igen kis helyekre is befurakodnak, így előfordulhat, hogy jelentős kárt okoznak, ugyanis szeretik megcsócsálni a különböző kábeleket, csöveket, burkolatokat, vezetékeket. 

Okozhatnak ezáltal különféle műszaki hibát, elektromos zárlatot, dézsmálásuk miatt folyhatnak el folyadékok, de működésképtelenné is tudnak tenni műszereket. Ez a probléma Heves vármegyében is aktívan jelen van, több olvasónk is számolt be problémáról. Volt, aki azt nyilatkozta, hogy náluk nem tett kárt az állat, de látták már az utcán és a szomszédjaik autóit rendszeresen összemászkálja és mellékhelységnek használja. 

Volt azonban olyan is, aki arról számolt be, hogy komolyabb kárt is okozott már járművében az állat. 

– Egy időben szinte minden reggel láttam a nyest nyomait az autómon, reménykedtem benne, hogy nem okoz nagy kárt. Azonban napokon beül az autóban lévő műszerek elkezdtek elromlani, nem megfelelően működni. Átvizsgáltam az autót és akkor láttam meg, hogy a nyest megrágta a kábelköteget, az elektromos vezetékeket és emiatt mentek tönkre a műszerek. Pár hónapja pedig újra összetűzésbe keveredtünk, ugyanis behurcolta a légszűrőházba a zsákmányát az állat és emiatt teljesítményproblémák is felléptek az autóban – mesélte történetét Kis Benő, aki egri lakos. 

Hozzátette, hogy mivel Eger külterületén laknak, kertházas részen, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy jelen vannak az aranyosnak tűnő, de kártékony állatok

Egy másik olvasónk, aki Noszvajon lakik, arról számolt be, hogy milyen trükkökkel próbálták már elriasztani a környékről a kártékony kisállatokat. 

– Sajnos több problémát is okozott már a házunknál egy vagy több nyest, mert rágtak már meg vezetékeket, túrtak fel ládákat, szerszámokat, amikhez hozzáfértek. Ami eddig nekünk leginkább bevált, az az ultrahangos nyestriasztó volt. Egyszerű használni, a motortérben érdemes elhelyezni olyan helyre, ahol nincs útban és áramot kell neki adni úgy, hogy akkor is működjön, ha a kocsi nem jár. Nekünk bevált, aminek örülünk, mert véget ért a károkozásuk – árulta el Tóth Gábor. Már akkor is akadt problémájuk a kis ragadozókkal, mikor még Eger belvárosában laktak. 

Az autóhasználók próbálkoznak többféle trükkel is a nyestek elriasztására. Ilyen a már említett ultrahangos illetve a vegyszeres riasztó, az erős szagú illatosítók elhelyezése az autóban, a motortérben, de vannak akik kutyaszőrt vagy emberi hajat tesznek kis vászonzacskóba és azt helyezik el a járműben. Továbbá bevált módszernek mondható az autó körberakása műanyag vizes palackokkal, a lefektetett, kifeszített csirkehálóra való parkolás és az ecet körbespriccelése is az autó körül valamint az autóban. 

(Főoldali képünk illusztrűáció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában