Cukorbetegek

2024.01.20. 18:15

Okoseszközöket is bemutattak az egri gyermekdiabétesz napon

Szombaton tartották a Cukorbetegek Egri Egyesületének Évnyitó és Gyermekdiabétesz Napi rendezvényét a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Heol.hu

Az egyesület elnöke, Jakabné Jakab Katalin

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Cukorbetegek Egri Egyesületének Évnyitó és Gyermekdiabétesz Napi programjának kezdetén megemlékeztek az első inzulin beadásáról. Az egyesület elnöke, Jakabné Jakab Katalin elmondta, Frederick Banting találta fel az inzulint, ami életmentő a cukorbetegek számára. Ő maga is egyes típusú cukorbeteg gyerekkora óta. Úgy fogalmazott, már rég meghalt volna inzulin nélkül. Az első inzulint egy 13 éves, haldokló fiúnak adták be, megmentve ezzel a gyermek életét. 

A szombati programon előadásokon, közös beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők, s vércukorszint mérést is tartottak a helyszínen. Gyakorlati tudnivalókkal szolgáltak az 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelő szülők számára, s olyan okos eszközökről is szó esett, melyek a diabétesz otthoni kezelésében nyújtanak segítséget. 

A Cukorbetegek Egri Egyesülete már több mint 25 éve azon dolgozik, hogy segítsen a diabétesszel élőknek. Évente több mint kétezer szűrést végeznek, s mindig találnak olyanokat, akik nem tudtak a cukorbetegségükről, így a szövődmények megelőzésére sem volt lehetőségük. Őket szakemberekhez irányítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában