Ökumenikus imahét

2024.01.23. 11:25

Válaszd az életet, hogy élj, fogalmazott dr. Ternyák Csaba az ökumenikus imahéten

Egerben is megkezdődtek a történelmi egyházak közös istentiszteletei a kereszténység világszerte közös rendezvénysorozatán.

Szabó István

Tóth Imre (balról) és dr. Ternyák Csaba érkeznek a hétfői istentiszteletre

Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

Hétfőn Egerben is megkezdődtek az idei ökumenikus imahéten a történelmi egyházak közös istentiszteletei. Ez a hét a keresztény egyházak világszerte közös rendezvénysorozatainak ideje. Az első egri alkalomra a református templomban került sor, amelyet zsúfolásig megtöltöttek a vendéglátó református gyülekezet tagjai mellett az alkalomra érkezett a római-, valamint görögkatolikus, az evangélikus és a baptista hívek. Tóth Imre református lelkipásztor bevezetőként arról beszélt, hogy a 2024. évi ökumenikus imahét tematikáját és istentiszteleti rendjét az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport készítette.

– Ennek a nyugat-afrikai országnak a neve a lakói nyelvén azt jelenti: becsületes emberek országa. 2015 óta azonban szélsőséges iszlamista csoportok uralják az országot, katonai puccsok, fegyveres megmozdulások történtek. Ezért gondoljunk az ottani keresztyénekre, mert nagyon nehéz helyzetben vannak. Ez a hét legyen annak is az alkalma, hogy imádkozzunk értük. Különösképpen azért, mert ennek az ökumenikus imahétnek a tematikája az irgalmas szamaritánus története, azaz, szeresd az Istent és szeresd a felebarátodat. Ma a keresztyének egységéért imádkozunk, és az irgalmas szamaritánus történetének üzenetére figyelünk, hogy meghalljuk a mennyei hívást dicsérni az Istent, és szeretni a felebarátainkat – mondta Tóth Imre.

 A Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport készítette istentiszteleti rend szerinti liturgiát Tóth Imre vezette, a Szentírásból részleteket Koós Ede, Eger Lajosváros római katolikus plébánosa, Demkó Balázs görögkatolikus parókus és Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész olvasott fel.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek az igehirdetésében az imahét központi témája, a Lukács evangéliumában olvasható irgalmas szamaritánus története kapcsán feltette a kérdést: Mit kell tennünk azért, hogy örök életünk legyen?

– A választ már az ószövetségi törvény megadta, amikor a szeretet parancsát állította a jámbor zsidó emberek elé. A szeretetet azonban könnyen összetéveszti az ember az önzéssel, önmagunk szeretetével. Hányszor, és milyen sokan értik félre a szeretetet, amikor valójában önmagukra gondolnak, és azt hiszik, hogy mást szeretnek. Ki az, aki megmutatja nekünk, mit is jelent a szeretet? Maga az Isten. Aki az egyetlen fiát küldte el nekünk, és feláldozta szeretetből önmagát értünk. Ez az igazi szeretet. És azóta a szeretet nem más, mint a mi Urunk, Jézus Krisztus, aki az életét is odaadta. Nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adta barátaiért. Ezért fontos, hogy megismerjük Istent. Mert Isten maga az önzetlen szeretet. És valóban, legteljesebben Jézus Krisztusban és az ő életáldozatában mutatkozott ez meg – emelte ki dr. Ternyák Csaba.

– Isten különleges. Gyakran elrejtőzik előlünk. Mintha bújócskát játszana velünk. Karácsonykor egy kisgyermekben rejtőzik el. Máskor embertársainkban. Lehet, hogy van, amikor egy koldusban. Ismét máskor talán egy olyan emberben – mint az evangéliumi történetben –, akit megvertek, és vérbe fagyva otthagytak az út mentén. Ez a történet megengedi számunkra, hogy felismerjük magában Jézus Krisztusban, magában Istenben az irgalmas szamaritánust, amikor rádöbbenünk arra, hogy mi magunk vagyunk ott az út szélén az a cserbenhagyott ember. És ő az, aki jön, lehajol, bekötözi a sebeinket, aki kifizeti tartozásainkat, aki előre fizet a fogadósnak, hogy tápláljon, gyógyítson, gondozzon bennünket, és végül is ő az, aki kifizeti legnagyobb adósságunkat a bűneinkért járó engesztelő áldozatával. Ezért vagyunk olyan hálásak az Istennek. Valamit megértünk abból, hogy ő a legnagyobbat tette értünk. Bújócskát játszik, de annál nagyobb az öröm, amikor felfedezzük. A Szentírásban többször visszatér: eléd tártam az életet és a jót, de a halált és a rosszat is. Szeresd tehát a te Uradat, a te Istenedet, járj az ő útjain, és akkor élni fogsz. Válaszd az életet, hogy élj – fogalmazott dr. Ternyák Csaba.

A közös istentiszteleten megjelent többek között dr. Czapkó Mihály érseki titkár,  dr. Dolhai Lajos, az Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora, dr. Csizmadia István főesperes, Lóczi Tamás spirituális, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora és dr. Váczi Kálmán rektorhelyettes, Oláh István az Egri Ferálymesteri Testület vicekapitánya, Kakuk Ferenc, Kápolna plébánosa, Kladiva Imre nyugalmazott c. kanonok, Jorge Luis Altamirano Méndez káplán és Zentai László nyugalmazott baptista lelkipásztor.

Az istentiszteletet szeretetvendégség zárta a református templom Méliusz-termében. Az ökumenikus imahét Egerben kedden este 17 órától a minorita templomban folytatódik, ahol Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész igehirdetése hallgatható meg, a liturgiát Cebula Paweł minorita szerzetes vezeti.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában