Büdzsé

2024.02.13. 13:54

80 milliós önerős fejlesztés szerepel Nagyréde idei költségvetésében

A nagyrédei grémium egyhangú szavazással fogadta el a 2024. évi büdzsét.

Szabó István

Tavasszal cserélik korszerűekre a Molnár József Közösségi Színtér nyílászáróit

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Nagyréde képviselő-testülete február 8-án egyhangú szavazással elfogadta a település 2024. évi költségvetési rendeletét, tájékoztatott Siposné Fodor Judit polgármester. Közlése szerint a helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek mérleg főösszege 2024-ben 1 milliárd 200 millió forint.

– Ha az összképet nézzük, el kell mondani, hogy a kormány által elfogadott minimálbér és garantált bérminimum emeléshez, illetve a pedagógus- és a szociális ágazat béremeléséhez kaptunk ugyan többlettámogatást a központi költségvetésből, de nem teljes körűen. Az önkormányzat működtetéséhez kapcsolódó állami normatíva 4 millió forinttal emelkedett ugyan a tavalyi évhez viszonyítva, de az elmúlt, illetve idei évben realizált és realizálódó inflációt, rezsi növekedést messze nem követi az állami finanszírozás. Sajnálatos módon egyre többet kell tennünk adóbevételeinkből, működési bevételeinkből a bérhez és a rezsihez az önkormányzat által működtetett intézmények és feladatok esetében. Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig fejlesztésre költhető forrásainkból egyre többet kell a működésbe bevonnunk. Továbbá súlyosan érint minket a szolidaritási hozzájárulás megfizetése is, mely idén 10,8 millió forint normatíva elvonást jelent Nagyréde számára. Adóbevételeinkből nagyon hiányzik a gépjárműadó is, melyet 2022-ben teljes egészében elvont az állam az önkormányzatoktól. Nem vigasz, hogy az ország minden önkormányzata hozzánk hasonló gondokkal küzd. Elmondható, hogy állami beavatkozás nélkül a helyzet mindenütt súlyosbodni fog, hiszen az állami finanszírozás hosszú évek óta nem fedezi a kormány által az önkormányzatok számára előírt kötelező feladatok ellátásának költségeit – részletezte Siposné Fodor Judit.

A nehézségek ellenére mégis több mint 80 millió forintos önerős fejlesztés megvalósítása mellett döntött a képviselő-testület 2024-re vonatkozóan, mely fejlesztésekre a forrás rendelkezésre áll, emelte ki a polgármester. 

–Heteken belül befejeződik a településen a közvilágítás teljes körű korszerűsítése. Az elmúlt évben 277 nátrium lámpát cseréltünk ki ledre, most a maradék 200 lámpa cseréje történik meg. Ez a fejlesztés összesen 40 millió forintunkba került, melyet saját bevételeinkből finanszíroztunk tavaly és idén. A közvilágítási lámpák cseréje szükségszerű volt, hiszen nagyon sok volt a működési hiba, és nagyon magasak voltak a közvilágítási számlák is. A fejlesztés kapcsán áttértünk a tényleges fogyasztás utáni számlafizetésre, megszűnt az átalány fizetés. Az új lámpák költséghatékonyak, és a fényerejük is sokkal erősebb a régi lámpákétól – számolt be róla a polgármester.

Kifejtette, 2024-ben megújul a Móricz Zsigmond út aszfalt burkolata és a Móricz köz is szilárd burkolatot kap. Megújul a Mikszáth út önkormányzati tulajdonban lévő szakasza is. A Diófa úton már lezajlott a víz- és csatornarendszer gerinc bővítése, az építkezések befejezése után ez az utca is új aszfalt burkolatot kap. Tavasszal megtörténik a Molnár József Közösségi Színtér nyílászáróinak teljes körű cseréje is. A mostani ajtók és ablakok 1956 óta szolgálják az intézményt, cseréjük időszerű. A fejlesztés kapcsán csökken az intézmény rezsiköltsége, illetve nő az épület energetikai hatékonysága. Az óvoda udvara 100 négyzetméteres területen térkő burkolatot kap, ezzel a lépéssel befejeződik az óvoda külső megújítása. Vidékfejlesztési Program pályázat keretében a tavasz folyamán elkészül a benzinkúttól kezdődően, egy kilométer hosszan, az önkormányzati tulajdonban lévő bekötőút felújítása, illetve a 0214/54 helyrajzi számú külterületi földút szilárd burkolattal való ellátása. A projektre elnyert támogatás összege 247 millió forint, annak támogatási intenzitása 95 százalék.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz belterületi útfelújítás pályázatban 57,4 millió forint támogatást nyertünk el a Rákóczi út 865 méteres felújítására. A támogatás intenzitása száz százalékos, a támogatási összeg megérkezése után azonnal hozzálátunk a kivitelezéshez – sorolta a polgármester.

Siposné Fodor Judit arra is kitért, hogy a képviselő-testület döntése értelmében bevezetik a tanévkezdési támogatást. Ennek révén a Nagyrédén élő, és a nagyközségi oktatási intézménybe járó gyermekek után 10-10 ezer forint támogatásban részesítik a gyermeket nevelőket. 

– Számos új, önként vállalt szociális ellátást biztosítunk a nagyrédeieknek 2023. januárja óta. Bevezettük az életkezdési támogatást, a babatámogatást, az alanyi jogon járó temetési támogatást. Most ezekhez a támogatásokhoz csatlakozik a tanévkezdési támogatás. Továbbá, a képviselő-testület döntése értelmében átvállaljuk a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás költségét is az érintettektől. Éves szinten 12 millió forintot biztosítunk a költségvetésben a szociális támogatások kifizetésére. Folytatjuk az önkormányzat által meghírdetett kisállat ivartalanítási akciónkat is, melynek kerete 2024-ben 500 ezer forint. A civil keretben 5 millió forint támogatási forrást különítettünk el egyesületeink, csoportjaink, civiljeink számára. A pályázati kiírás hamarosan megjelenik Nagyréde honlapján. A külterületi utak karbantartására 4 millió forintot különített el a település grémiuma – fogalmazott  Siposné Fodor Judit.

– Összegezve az idei költségvetést: az egyre nehezebb körülmények között is ellátjuk a kötelező feladatainkat, számos önként vállalt feladatot finanszírozunk, és az idén 80 millió forint értékben komoly, saját bevételeinkből, megtakarításainkból megvalósuló fejlesztéseket hajtunk végre – összegezte Nagyréde polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában