Mennyi az annyi?

2024.02.08. 07:30

Akár félmilliós bírság is lehet a vége, ha hiányzik a házszámtábla Gyöngyösön

A hiányzó, olvashatatlan, nem megfelelően kihelyezett tábla nehezíti a mentők, a tűzoltók, a postások munkáját.

Szabó István

A gyöngyösi önkormányzat sok esetben tapasztal hiányosságokat a házszámtáblák kihelyezésével kapcsolatban, adta hírül közleményében a városháza. Közlésükben emlékeztetnek arra, hogy a házszámtábláról az ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia, ezért felhívják az ingatlantulajdonosok figyelmét az ide vonatkozó rendelet betartására. A mentők, tűzoltók és postások munkáját is nehezíti a hiányzó, vagy nem megfelelően elhelyezett tábla, emeli ki a közlemény. 

A városháza a közlésében részletezi, hogy a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításáról szóló önkormányzati rendelet értelmében a házszámot jelző táblát az ingatlan közterület felőli gyalogos-főbejáratánál jól látható módon kell elhelyezni. Amennyiben az ingatlan nem a címében szereplő közterület felől nyílik, a házszámtáblát a címképzés alapjául szolgáló közterület felőli oldalon is ki kell helyezni.

A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni. A kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonossal szemben hatósági kötelezés bocsátható ki, illetőleg 500 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki, hangsúlyozza a városháza.

A házszámtábla nem megfelelő módon történő elhelyezése nehezítheti az ingatlan azonosítását a mentő, a katasztrófavédelem és a rendőrség esetleges intézkedése során. A házszámtábla hiánya közüzemi szolgáltatók és a posta munkájának eredményességét is akadályozhatja. Ebből következően a házszámtábla kihelyezése a jogszabályi kötelezésen túl az ingatlanban élők érdeke is egyben. Ezen okokból a városháza kér minden érintett ingatlantulajdonost, hogy a házszámtábla önkormányzati rendeletben meghatározottak szerinti kihelyezéséről gondoskodjon. 

Az ezzel kapcsolatos esetleges kérdések ügyében a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóságának munkatársa, Szerdahelyi Ákos igazgatási ügyintéző a 37/510-331-es telefonszámon készséggel áll az ügyfelek rendelkezésére teszi hozzá a városháza.

 

(Főoldali képünk: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában