Lelassulni és meglátni

2024.02.01. 12:07

Árnyak és Kontrasztok címmel nyílt meg az eventusos diákok kiállítása + videó

Az Eventus diákjai is megtapasztalhatták azt, hogy az analóg fotózásnál nagy precizitásra és profizmusra van szükség. Lassan és ügyesen kell dolgozni, mert egy kockára csak egy fotót lehet készíteni.

Hornyák Réka

A 10 kiállító diák

Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

Árnyak és Kontrasztok címmel nyitott kiállítást az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium, Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. A tárlatot tíz, 11. B osztályos, művészeti és médiafotográfus tanuló fotói alkotják. 

A megnyitó szerdán délután volt, az Agria Park Közösségi terében, az első emeleten, ahol a kiállított műveket bármikor meg lehet tekinteni. Az iskola igazgatója, Sajtos Attila büszkeségét és örömét fejezte ki beszédében, szavai szerint a fotó egy pillanatnyi művészet, tanulói pedig ezzel a kiállítással számukra fontos pillanatokat oszthatnak meg a nagyvilággal. 

–  A fotókban művészet, gondolat, emberi arcok és sorsok jelennek meg mindenki előtt, akik időt szánnak arra, hogy befogadják. Mi gyermekkorunkban mindennap rácsodálkoztunk a fényképész kirakatára, hogy kik vannak a képeken. Most azonban a digitális világban már nem kell várni, bárki bármikor láthatja a képeket, fotók millió keringenek az interneten. Jó néha lassítani, megállni és visszatérni a régi technológiákhoz, meglátni a szépséget a nyugalomban – tette hozzá a gimnázium igazgatója. 

A tárlat megnyitójának moderátora, Teleki Klára művészetpártoló is a felgyorsult világban való megállás fontosságát emelte ki. 

– A generáció tagjai, akik ezt a kiállítást elkészítették, már a digitális világba születtek bele és ezáltal az újdonság erejével hat rájuk egy analóg gép, az előhívás izgalmas folyamatának megismerése és a fotográfiák egyedisége. Reménykedem benne, hogy a digitalizáció növekedésével egyre több művész merül majd el az analóg világban és találja meg saját stílusát benne. Az analóg fotózás lassú folyamat, ami pozitívan hathat a gyerekekre ebben a felgyorsult, rohanó világban és sokat tehetnek azért, hogy az életet is lelassítsák – ösztönözte beszédében Teleki Klára a fiatalokat és mindenki mást is arra, hogy merjenek megállni, körülnézni és érzeni az élet rohanásában. 

A kiállítást készítő és alakító tanárok Balogh Krisztofer és Juhász Nándor voltak, utóbbi fotográfus szaktanár nyitotta meg a tárlatot. Bemutatta a diákok munkáját és a képek elkészítésének technikáját. 

– A színes felvételek digitális technológiával készültek, a fekete-fehérek pedig analóg, ezüstalapú technológiával. A portrékat a gyerekek műtermi körülmények között, filmes fényképezőgéppel 6x6-os negatívra fényképezték, majd a filmet maguk hívták elő. Az előhívott negatívról aztán sötétkamrában 50x60-as papírnagyításokat készítettek. Azért érdekes ez a műfaj, mert ha digitális felvételt csinálunk és elrontjuk, akkor nincsen probléma, mert készülhet másik. Itt viszont a nyersanyag kötött. Mi 12 kockás roll filmre fényképeztünk, tehát 12 kockát kellett úgy ellőnünk, hogy tökéletes legyen a világítás, a beállítás és az expozíció is – mesélt a kiállítás mögötti munkáról Juhász Nándor, a diákok egyik felkészítő tanára. 

Kiemelte, hogy azért nehéz az analóg fotózás, mert igen költséges, ha hibázunk. Ezért analóg fényképezésnél nagy precizitásra van szükség. 

A megnyitó kellemes hangulatát az iskola énekkara biztosította, akik felkészítő tanáruk, Hegyesi-Hudik Margit énekművész kíséretében több dalt is előadtak. A gimnazista diákok, Benkó Tímea, Fehér Nikolett, Gnotek Viktória, Kovács Alex, Kovács Kamilla, Meskó Ferenc, Mester Virág, Nagy Gyöngyvér, Novák Izabella és Vincze Réka kiállítása február 29-ig megtekinthető az egri pláza első emeletén, nyitvatartási időben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában