Vérvétel

2024.02.16. 09:45

Bükkszenterzsébeten mostantól helyben vesznek vért a betegektől

Bükkszenterzsébeten mostantól nem kell a betegeknek Egerbe ingázni, ha vérvételre van szükségük. Helyben oldják meg.

Barta Katalin

Bükkszenterzsébeten sikerült megoldani, hogy helyben vegyenek vért a betegektől a szükséges laborvizsgálatokhoz. Ortó Szilárd polgármester arról tájékoztatta a lakosságot, hogy erre a helyi körzeti orvosi rendelőben lesz lehetőség. A feladatot dr. Keresztes Andor látja el, a költségeit pedig az önkormányzat finanszírozza. A vérszállítás a parádi kórház erre a célra szakosodott gépjárművével történik, oly módon, hogy a levett vérminták még aznap délelőtt 10-ig az egri laborba kerülnek. A vérvétel minden hét csütörtökén történik majd reggel hat órától. 

Portálunkon január elején számoltunk be arról, hogy öt megyei településen  - Tarnalelesz, Istenmezeje, Szentdomonkos, Fedémes és Bükkszenterzsébet - idén január 8-tól Egerbe, a központi laborba szállították a vérvételre várakozó betegeket.

Tavaly december 31-ig a vérvétel és az azzal összefüggő laborvizsgálat egy társulás keretein belül zajlott, pétervásárai helyszínen.  A társulás dolgozói kiváló szakmai színvonalon és emberileg is kiemelkedőt nyújtva végezték a munkát, mindezek ellenére a társulásból öt település mégis kivált 2024 januártól.  

A kiválás okai összetettek és településenként különbözőek voltak, ezért hozták meg ezt a döntést. Az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytattak az egri kórház központi laboratóriumával, amelyek mostanra véget értek. 

A kalkulációk alapján Tarnalelesz, Fedémes és Szentdomonkos önkormányzata úgy döntött, visszatérnek a korábbi gyakorlathoz, azaz február 15-től Tarnalelesz, Szentdomonkos és Fedémes lakosai újra a Pétervásárai Egészségügyi Központban található laborszolgáltatást használják majd.
Pétervására ezt  társulásban, feladatellátási szerződés keretében biztosítja ezen településeknek.  

Bükkszenterzsébeten a  fekvőbetegek vérvétele az elmúlt hetek átmenetileg elmaradt, e hét csütörtöktől számukra a vérvételt a helyi idősotthon fekvőbetegeinél intézik. Az első nyilvános vérvételi nap jövő csütörtök 6 órától lesz. Ortó Szilárd hozzátette, aki betegsége miatt nem tud megjelenni ezen, annak otthonában történik a vérvétel.  Sürgősségi vérvétellel kapcsolatban a háziorvossal, vagy az önkormányzat segítségével lehet egyeztetni, ahol minden felmerülő kérdésre válaszolnak. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában