Éves számadás

2024.02.25. 10:29

Cukorbetegek Egri Egyesülete közgyűlését tartott

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 2000. februárjában alakult meg, ezért azóta minden évben februárban tartják az éves közgyűlésüket.

Hornyák Réka

Az egyesület elnöke, Jakabné Jakab Katalin

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Idén is megrendezte az elnökség éves beszámolóját a Cukorbetegek Egri Egyesülete. A közgyűlés a 2023-as év értékeléséről és összegzéséről szólt, valamint a 2023-as év közhasznúsági és számviteli beszámolóit is megvitatták. A szervezet, szombaton délután Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban ülésezett.

A napirendi pontok között szerepelt az elnökség éves beszámolója a 2023-as évről, a közhasznúsági és számviteli beszámoló, a felügyelő bizottság jelentése, az idei év tervezett programjai és költségvetése, valamint egyéb, közérdekű megvitatni való témák. 

Sikeres évet zárt a Cukorbetegek Egri Egyesülete

Az egyesület elnöke, Jakabné Jakab Katalint kérdeztük az elmúlt év eredményeiről, aki elárulta, hogy 2023-ban is eredményes évet zártak, még az elképzeltnél is jobbat. 

– Tavaly rengeteg programot valósítottunk meg, sikerült minden hónapban betegoktató klubfoglalkozást tartanunk, ami azért nagy szó, mert az egyesület megalakulása óta egyetlen egy ilyen klubfoglalkozás sem maradt el. Ezt egy kicsit kibővítettük az elmúlt években, így már személyes és online formában is be tudnak jelentkezni az érdeklődők. Ezek mellett pedig további hat nagyszabású eseményünk is volt, amelyek városi, országos és nemzetközi szinten zajlottak – részletezte a 2023-as év eseményeit Jakabné Jakab Katalin. 

Elmondta, hogy a nemzetközi cukorbeteg találkozót tavaly 18. alkalommal rendezték meg, Eger ünnepéhez kapcsolódva, szeptemberben. Azért is hasznosak a rendezvények, mert így több emberhez eljut az egyesület híre és így tudnak minél több embernek segíteni. Az egyesület kifejezetten fontosnak tartja a gyermekek témabeli oktatását és védelmezését. 

Gyermekdiabétesz napot is minden évben tartunk, január 11-én, mert ez a dátum az első inzulin beadásának évfordulója, ekkor adta be Frederick Banting az első inzulint egy haldokló, cukorbeteg kisfiúnak, amivel megmentette az életét, és ezzel együtt a mi életünket is, az 1-es típusú cukorbetegekét. Ezeken kívül 2014 óta minden nyáron tartunk gyermekdiabétesz tábort is, ahol a gyermekek a tanulás mellett rengeteg játszhatnak együtt, kirándulhatnak és alkothatnak. Tavaly augusztusban egy hetes élménytábort szerveztünk, amin 96-an vettek részt, szülők és gyermekek egyaránt – mesélte az egyesület elnöke, aki azért tartja fontosnak a táborokat, mert így a részt vevők egymástól is tudnak tanulni. 

Idén is megrendezik augusztusban a gyermekdiabétesz élménytábort, amire már lehet jelentkezni. 

Az egyesület továbbá részt vesz az 1-es típusú cukorbetegek tájékoztató programjában, mely pályázatot a miniszterelnökség indított. A Családbarát Magyarország program keretében tartanak rendezvényeket az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és szülők számára. A 2-es  típusú cukorbetegek számára pedig a betegoktató klubfoglalkozásokkal készülnek. Az elmúlt évben rengeteg tanácsadást és több mint kétezer szűrést végzett az egyesület, az egri, Dobó téri kirendeltségen pedig személyes tanácsadásra és orvosi konzultációra is van lehetőség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában