Megemlékezés

2024.02.26. 10:52

Hatvanban a kommunista diktatúra helyi áldozataira is emlékeztek

Horváth Richárd polgármester szerint a történelmi időszak megtanított arra, hogy a félelem és a gyűlölet soha nem vezet jóra.

Tari Ottó

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Hatvanban

Forrás: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

A kommunizmus ideológiájának nevében elkövetett borzalmak áldozatainak száma elérte a 100 millió embert világszerte – mondta beszédében Horváth Richárd polgármester a kommunista diktatúrák áldozatainak napja alkalmából tartott megemlékezésen az Újhatvani Szent István Király Római Katolikus Templomban. A városvezető szerint ez az időszak megtanított minket arra, hogy a félelem és gyűlölet soha nem vezet jóra.

– Erre emlékeztetnek minket a kommunizmus hatvani áldozatai is: ifjabb Berényi Illés, a kisgazdapárt járási titkára, ifjabb Nagy (Bóha) József, Tildy Zoltán testőrségének tagja, a Fiatal Ifjúság hatvani vezetősége, Fehér Endre, Gyepesi József, Nánási Oszkár és a Nemzeti Parasztpárt járási titkára, Ocsovai Sándor, valamint ismeretségi körük jelentős része. Az újhatvani ferences rendház szerzetesei közül pedig Lukács Pelbárt, Kiss Szaléz és Farkas Jozafa rendházfőnök és végezetül, de nem utolsó sorban Boldog Meszlényi Zoltán püspök – részletezte a polgármester, kiemelve: ezen emberek előtt a hatvaniak úgy tiszteleghetnek leginkább, ha kitartanak szabadságuk és önállóságuk mellett.

Az áldozatok emlékére tartott szentmisét Kecskés Attila plébános celebrálta. Ezt követően a megemlékezés virágait és gyertyáit a pártok, valamint az intézmények és civil szervezek vezetői helyezték el a templom oldalán található emlékműnél. A tábla a Hatvanból elhurcolt szerzeteseknek és védelmezőiknek állít emléket.

 

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában