Elismerés

2024.02.20. 07:52

Kiváló IKSZ Program díjazott lett az egri gimnázium

A Nemzeti Pedagógus Kar által alapított „Kiváló IKSZ Program” 2022-2023. évi díját az Egri Dobó István Gimnázium nyerte el. A Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésén adták át a Kiváló IKSZ Program díjat Budapesten.

Hornyák Réka

Az Egri Dobó István Gimnázium nyerte meg a „Kiváló IKSZ Program” 2023-as év díját. Az eredményt a Nemzeti Pedagógus Kar 2024-es Országos Küldöttgyűléséén hirdették ki, február 16-án, Budapesten. Az országos első helyezett díjat az Egri Dobó István Gimnázium nevében az intézményvezetője, Berkes Krisztián vette át. dr. Balatoni Katalin, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökétől. 

Országos első helyezett díjat Berkes Krisztián vette át dr. Balatoni Katalintól és Horváth Pétertől
Kiváló IKSZ Program díjat vehetett át Berkes Krisztián  dr. Balatoni Katalintól és Horváth Pétertől
Forrás: Beküldött fotó

Berkes Krisztián összefoglalójában írta le, hogy az Egri Dobó István Gimnáziumban idén személyes látogatás keretében vizsgálták meg a Közösségi szolgálat intézményi működtetését és annak szakmai kivitelezését. 

A monitoring vizsgálatok során pedig, a 2022-2023-as tanévben, az IKSZ program országos összesítésének eredményeként az Egri Dobó István Gimnázium bizonyult a legjobban teljesítő, példaértékű, kimagasló munkát végző oktatási intézménynek ezen a téren. 

A gimnázium sorozatosan nyer országos első helyezéseket, nemrég egy 11. osztályos tanulójuk Dürer versenyének sikeréről számoltunk be. 

Kiváló IKSZ Program díjára büszkék a Dobóban

A program bemutatkozó szövegében az iskola múltját idézik fel, leírják, hogy az intézmény egy tiszta profilú gimnázium, amely 1754-ben nyitotta meg kapuit és ahol 1773-ig oktattak a jezsuiták a rend feloszlatásáig. 1890-től azonban Eger első állami intézményeként működik. Az 1921-1922-es tanévtől Egri Magyar Királyi Állami Dobó István Főreáliskola lett az intézmény neve, amikor magyar hősökről nevezték el az iskolákat. Idén, a 2023/2024-es tanévben 668 diák jár a Dobó gimnázium 21 osztályba. 

Ahogyan a honlapon írják, az iskolai közösségi szolgálat 2012-es bevezetése óta a gimnáziumban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy segítsék diákokat a számukra megfelelő lehetőség megtalálásában. A középiskola elvégzését lezáró érettségi vizsgák megkezdésének feltétele az ötven óra közösségi szolgálat elvégzése és annak igazolása. A Dobóban azonban már jellemzően a 10-11. évfolyamban teljesítik, sokszor túlteljesítik a diákok a követelményt. 

Berkes Krisztián igazgató szerint az intézmény koordinátorának személye garancia arra, hogy országosan is kiváló színvonalon működik ez a tevékenység az iskolán belül. Ebben persze nagy segítséget nyújtanak az osztályfőnökök is. A bejövő osztályokat részletesen tájékoztatják az IKSZ működéséről. Az iskola partnereinek köre folyamatosan bővül, így jelenleg 465 intézménnyel, alapítvánnyal, önkormányzattal állnak kapcsolatban, ahová tudnak menni a diákok közösségi szolgálatot teljesíteni. Az iskola emellett azt is fontosnak tartja, hogy diákok megértsék a másoknak nyújtott segítség fontosságát, ezért számos adománygyűjtő akcióban is részt vesznek. 

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a közösségi szolgálat népszerű a Dobóban és arra is, hogy a diákjaink szívesen mennek a felajánlott programokra. Szeretnénk megköszönni Bujdosó Judit kolléganőnknek, aki koordinálja és szervezi a diákoknak a különböző programokon való részvételt, illetve minden érintett kollégánknak és természetesen a dobós diákoknak is – fogalmazott az intézményvezető, Berkes Krisztián a díj kiérdemléséről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában