Biztonság

2024.02.12. 20:34

Szentdomonkoson megszűnhet a sártenger az esős napokon

Szentdomonkoson megoldódik végre a belterületi vízrendezés. Csaknem kétszázmilliót fordíthatnak erre európai uniós forrásból.

Barta Katalin

A napokban az esős időjárás miatt sárban úszott az főút Szentdomonkoson

Forrás: Beküldött

Hétfőn délután sajtónyilvános rendezvényen jelentették be, hogy az elkövetkező időszakban megoldódhat a belterületi vízrendezés Szentdomonkoson. A községi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében „Belterületi vízrendezés Szentdomonkoson II. ütem” címmel 2022. januárjában nyújtott be támogatási igényt, amely alapján 199,87 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

Mint az a délutáni tájékoztatón kiderült, a projekt célja a hegyekkel körülölelt Szentdomonkos csapadékvíz-elevezető hálózatának fejlesztése. A település önkormányzata a 2021-2027-es fejlesztési időszakra vonatkozóan priorizált feladatként határozta meg egy egységes csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését a településen, amely rövid, közép és hosszútávon is garantálja a rendkívüli csapadék/belvíz biztonságos elvezetését.

A megvalósításához az önkormányzat 2022. januárjában „Élhető települések” című Felhívásra nyújtott be Támogatási kérelmet, amely alapján 199,87 millió forint európai uniós támogatásban részesült.

Az önkormányzat korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül indította el a településen meglévő, de nem megfelelő csapadékvíz elvezető létesítmények rendezését. A megkezdett munkák folytatásaként kívánja a „Belterületi vízrendezés Szentdomonkoson II. ütem” című projektet megvalósítani.  A tervek szerint több, mint három kilométer hosszban kerül megújításra a csapadékvízelvezető rendszer és egy hordalékfogót  is kiépítenek. A fejlesztés a korábban már megvalósult és jelen támogatási kérelem során tervezett elemekkel egy jól összehangolt, egységes csapadékvíz elvezető rendszert hoz létre a településen.

A projektnek köszönhetően nem csupán a település helyi vízkár veszélyeztetettsége csökken, az árokrendszer kiépítése a rendezett településkép megőrzéséhez is hozzájárul.

A kivitelezési munkálatok a közbeszerzési eljárás lezárását követően, várhatóan 2024. nyarán indulnak és 2026-ban fejeződnek be.

Kovács Zoltán, a település polgármestere portálunk érdeklődésére úgy fogalmazott, régen várt beruházás kezdődhet meg, amely nagyobb biztonságot és komfortosabb hétköznapokat jelent a településen élőknek.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában