Gyérítés

2024.02.07. 08:15

Több mint kétszáz kárókatonát lőttek ki a Tisza-tavon

Jól halad a kárókatonák állományszabályozása a Tisza-tavon.

Molnár Helga

Az időjárás szinte csak nyomokban hasonlít a valódi télre, de az érkező hideg napok hatékonyabbá tették a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkáját. A Tisza-tó tározóterének vékony jégborítása arra kényszeríti a kárókatonákat, hogy a Tiszán halásszanak, így a munkatársaknak kisebb területet kell bejárniuk, hogy megtalálják a madarakat – írják honlapjukon.

A gyérítésre kedvező körülményeket igyekeznek a lehető legjobban kihasználni. Az igyekezet kifizetődőnek tűnik, ugyanis az idei szezon legjobb hete volt az utóbbi. Összesen 87 kárókatonát lőttek, ezzel a télen elejtett egyedek száma 233-ra nőtt.

– Emlékeztetőül felidézzük, hogy a tavalyi kárókatona-állományszabályozás során összesen csak 207 példányt sikerült puskavégre kapnunk, aminek az enyhe tél volt az oka. A hideg elmaradása miatt ugyanis a madarak nemcsak a Tisza-tó teljes területén, hanem a környező halastavakon is halászhattak.

Ezúttal azonban más a helyzet, és a gyérítést addig folyatjuk, amíg hatékonyan végezhető. A munka az előírásoknak megfelelően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett, és a területen illetékes vadásztársaságok közreműködésével zajlik – taglalják.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Török János/Délmagyarország)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában