Aradi vértanúk

2024.03.13. 13:00

Az aradi vértanúk szoborcsoportját a nemzeti ünnepen avatják fel Gyöngyösön

A tizenhárom életnagyságú mellszobor a Könyves Kálmán téren áll. Az aradi vértanúk új emlékművét Gáspár Géza szobrászművész tervezte.

Szabó István

A március 15-i városi ünnepségen avatják fel Gyöngyös legújabb köztéri emlékművét, az aradi vértanúk szoborcsoportját, tájékoztatott a gyöngyösi városháza. Közlésük szerint a gyöngyösi képviselő-testület még a 2023-as költségvetés elfogadásakor döntött arról, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél felállítja a tizenhárom aradi vértanú bronz mellszobrát. 

MJA_8487
A nemzeti ünnep alkalmából avatják az aradi vértanúk szoborcsoportját Gyöngyösön
A nemzeti ünnep alkalmából avatják az aradi vértanúk szoborcsoportját Gyöngyösön (Illusztráció)
Forrás: Mészáros János/Új Néplap

Az alkotások elkészítésére kiírt pályázaton Gáspár Géza szobrászművész terveit választották a képviselők, így az alkotásokat a huszonkét éven át Detken élő, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban alkotó szobrászművész készíthette el. Gáspár Géza alkotásai egyebek mellett Zalaegerszeg és Debrecen köztereit díszítik, de az ő művét kapják a Heves vármegyei Prima Díj, illetve a gyöngyösi Elfogadás Díja kitüntetettjei is. A tizenhárom életnagyságú mellszoborból álló szoborcsoport a Könyves Kálmán téren, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművét félkörívben körbeölelve őrzi majd az aradi vértanúk emlékét, közölte a gyöngyösi városháza.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában