Beruházás

2024.03.19. 08:19

Gépjárműveket is vizsgáztatnak majd a hatvani középiskolában

Bővül a hatvani Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (DISZI) kerekharaszti tanműhelye. A csaknem ötvenmillió forintos beruházás részeként kialakítanak egy gépjármű műszaki vizsgasort is.

Tari Ottó

A DISZI-ben a gépjármű-mechatronikai technikusi képzés az egyik legnépszerűbb oktatási forma, jelenleg a diákok mintegy 10 százaléka tanulja a szakmát. A kerekharaszti tanműhelyben most új beruházást indítottak, amely több ütemben valósul meg. Hárommillió forintért beszereztek egy oktatóprogramot, amely olyan diagnosztikai eljárásokat modellez, amelyekkel az életben is találkoznak a diákok.

Az eszközök várhatóan nem csak oktatási célokat szolgálnak majd. A tervek között szerepel olyan állomás kialakítása is, ahol vizsgáztatás mellett a tanulók szakmai oktatók irányításával a gépjárműveket műszaki vizsgára készítik fel.

– Ehhez beszerezzük a megfelelő gépeket, ilyen például a már megvásárolt futóműbeállító berendezés, a rázatópad, a károsanyag-méréshez szükséges eszköz, illetve a szervizkocsi. Eddig csaknem 30 millió forint értékben történt az eszközpark bővítése. Büszkén mondhatom, hogy a fenntartónkkal együttműködve 8,5 millió forintért vásároltunk egy plug-in hibrid autót is, amely mind a hagyományos, mind pedig az alternatív hajtást tudja modellezni – nyilatkozta az önkormányzati médiának Vincze Dániel, az intézmény igazgatója. Arra is rámutatott, hogy a gépjármű műszaki vizsgasor a belsőégésű gépjárművek mellett hibrid és elektromos autók ellenőrzésére is képes lesz. Hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően a tanulók a gyakorlatban is megismerhetik majd a legújabb technológiákat, ami versenyképes tudást biztosít számukra.

A munkálatok a kerekharaszti tanműhelyben várhatóan májusban fejeződnek be.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában