Megérkezés

2024.03.14. 08:25

Hazatért a felnémeti gólya

Egy templom tetején is látták a madarat. A felnémeti gólya megérkezett Egerbe.

Molnár Helga

Hazatért Egerbe, egészen pontosan Felnémetre az ott költő gólya – adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, bizonyára már többen is észlelték a napokban visszatért gólyát, ami szerdán épp az igazgatóság mellett pihent meg a Szent Rozália Katolikus Templom tetején. 2023-ban fotósunknak is sikerült lencsevégre kapnia.

Az igazgatóság honlapján közölte, a fehér gólyák a márciusiban térnek vissza hozzánk a telelőterületekről és augusztus végével távoznak. Fél évet töltenek nálunk, majd Afrikába repülnek. Az itt töltött idejük alatt számos lakossági bejelentést kapnak az életmenetükkel kapcsolatban – s néhány esetben áttelelő példányok megfigyeléséről is.

Feldebrőn is rendszeres vendég a gólya
Feldebrőn is rendszeres vendég a gólya (Archív fotó)

Fontos kiemelni, hogy a fehér gólya természetvédelmi oltalom alatt álló fokozottan védett madárfaj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Minden hazánkban költő, nevelkedő egyede a magyar állam tulajdona.

Nem a felnémeti gólya az első heves vármegyei példány. Ahogy arról írtunk, a Tisza-tónál is felbukkant már.

De most íme, a felnémeti, aki a templom tetejéről pillant le.

(Főoldali képünk archív felvétel) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában