Szavazzon a kedvencére!

2024.03.13. 18:15

Magyarország Év Fája versenyre idén is nevez Eger

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a lakosság segítségét kéri a döntésben, hogy három jelölt közül melyik fát nevezzék be a Magyarország Év Fája versenyre. A helyi szavazás a mai napon, szerdán indult és április hetedikéig tart.

Hornyák Réka

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Farkas Attila alpolgármester és a Városgondozás Eger Kft. tartott közös sajtótájékoztatót szerdán délelőtt, a Városházán. Elmondták, hogy Eger idén ismét nevez a Magyarország Év Fája versenyre. Három esélyes egri fát jelöltek ki, amelyek közül ki kell választani azt az egyet, amit neveznek a versenyre és ehhez a lakosság véleményét kérik ki. 

A három, helyi védelem alatt álló jelöltet Ferenczy Tamás főkertész mutatta be. Elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják a helyi természeti értékek ismertetését és megjelenítését. Egernek számos nagy értékű, jelentős múlttal rendelkező fája van, melyeket érdemes a nagyközönség elé tárni. A feladat nem volt egyszerű, mert több olyan fa is van, amit érdemes lenne elindítani, de végül három fára szűkítették a kört. 

Három egri jelölt a Magyarország Év Fája versenyre

– Az egyik az Érsekkert platán fája, melynek a kora nagyjából 240-250 év körül van és fajának egy gyönyörű példánya. Sajnos a mai, hasonló nagyméretű platánfák a várostervezés vesztesei, hiszen méretüket tekintve nehéz az elhelyezésük. Éppen ezért kell kiemelt figyelmet szentelni nekik és óvni őket a további attrocitásoktól. A napokban bekövetkező permetezés is a platán fák és a többi növény védelmét szolgálják, a platánok esetén elsősorban a csipkés poloska és a lisztharmat kártevők ellen – kezdte a jelölt fák ismertetését Ferenczy Tamás főkertész. 

– A következő jelöltünk a Virginiai mocsárciprus, ami az Egyesült Államok délkeleti részéről származik, így a mocsaras, vizes területeket kedveli. Ebből a fajtából két példány is van a termálfürdő területén, ezek körülbelül 25-30 méter magas fák, amelyek különösen ősszel hozzák a díszítő értéküket. Ilyen tájt ugyanis egyik napról a másikra gyönyörű őszies rozsdabarna színbe borulnak, ami csodálatos természeti látványt nyújt – részletezte a főkertész. 

– A harmadik fa pedig az Eszterházy téren található vérbükk. Ez szintén körülbelül 30 méter magasra tud nőni és különlegessége, hogy vérvörös levelei vannak, amivel elképesztő kinézetet biztosít magának. A faj egyébként mutáció révén jött létre és Egerben, a helyén nagyon jól érzi magát, ami abból is látszik, hogy mennyire szép – mondta el Ferenczy Tamás. 

Elárulta, hogy a fákat nem csak kinézetük alapján, hanem legendák, történeteik és a közösségben betöltött szerepük alapján is választották. Magyarország Év Fája verseny évről évre szorosabb szokott lenni, az elmúlt évben, az európai versenyre 16 ország nevezett be és több százezer szavazat kellett az első helyhez. 

Farkas Attila alpolgármester úgy fogalmazott, hogy bíznak abban, hogy a lakosság aktívan és nagy számban fog részt venni az előzetes helyi, majd a Magyarország Év Fája szavazáson is, hiszen a hazai verseny győztese jövőre indulhat az Európa Év Fája címért. A cél az, hogy országosan és minél szélesebb körben megismerjék az emberek Eger természeti értékeit. 

Eged István Renátó, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője is elmondta, hogy a városgondozás egész évben nagy figyelmet és sok munkát fordít arra, hogy a város zöld területei egészségesek és élettel teliek legyenek. A növényvédelem és gondozás kiemelt szerepet kap a mindennapokban a cégnél. 

Szavazni az evfaja.eger.hu oldalon lehet április hetedikéig. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában