ÖKO Forradalom

2024.03.26. 16:10

ÖKO Forradalom várja áprilisban a környezetvédelemért tenni akarókat Gyöngyösön

Több mint kéttucatnyi élményállomás várja a látogatókat. Az ÖKO Forradalom 2024. látogatóját ajándékkal is meglepik.

Szabó István

Kedden sajtótájékoztatón ismertették az idén áprilisban immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő gyöngyösi ÖKO Forradalom eseményeit a szervezők. A gyöngyösi Radír Reklám Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusa által közösen szervezett nagyszabású program részleteiről az ötletgazda és főszervező Nagy Róbert, a Radír Reklám Kft. ügyvezetője, valamint dr. Bujdosó Zoltán, a programoknak otthont adó campus főigazgatója beszélt.

Nagy Róbert (balról) és dr. Bujdosó Zoltán ismerteti az idei ÖKO Forradalom részleteit
Nagy Róbert (balról) és dr. Bujdosó Zoltán ismerteti az idei ÖKO Forradalom részleteit
Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a 2022-ben útjára indított rendezvény fő célkitűzése az, hogy játékos és interaktív programokon keresztül vezessék rá a különböző korcsoportokat arra: itt az idő, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a bolygónkért. Nagy Róbert szerint a környezetvédelem és a környezettudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ökológiai gondolkodás kialakítható. 

Az ötletgazda kiemelte, hogy arról kezdtek el a párbeszédet a rendezvény látogatóival két éve, hogyan tudjuk megóvni legalább a 2022-es állapotokat a Földünkön a következő generációknak. 

– Örömmel mondhatom, hogy az első év is jól sikerült, a második pedig még jobban. Az idei alkalom is a Föld napja hetéhez kapcsolódik április 24-én. Élményalapon igyekszünk továbbra is átadni az egyre újabb gondolatokat az érdeklődőknek a környezetvédelemmel kapcsolatban. Tavaly 2000 látogatót terveztünk, ezt a számot idén, a sikereken felbuzdulva, 2400-ra emeltük magunk előtt elérendőként. Célunk, hogy ne csak Gyöngyösről érkezzen az elsődlegesen megcélzott tizen- és huszonéves korosztály. Előzetes jelzések alapján itt lesz az összes gyöngyösi iskola, de a térségből is vannak bőven jelentkezők. Az egyik főtámogatónk, a K&V buszos csapata megtöbbszörözi a kapacitását az osztályok rendezvényre szállításában. Egy hónappal az esemény előtt egyébként az idei 2000 látogatót már biztos, hogy átléptük az eddigi érdeklődés alapján. Sajnos, a felnőtt korosztályt nehéz megmozdítani ebben a témában, reméljük, idén már nagyobb figyelmet szentelnek az eseménynek – részletezte Nagy Róbert.

Mint mondta, szokás szerint élményállomások lesznek, szám szerint 26, ennek részletei a rendezvény weboldalán megtalálhatók. Ezekből, életkornak megfelelően, 5-5 élménypontból álló másfél órás utakat állítanak össze a szervezők. Természetesen a többi helyszín megtekintésére is lesz ideje mindenkinek. Egyénileg is látogatható idén is az ÖKO Forradalom 14 óra után. A leendő standokon megismerhető lesz sok más mellett a K&V, a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, a MATE, a Vamav, a Bosch, az EuroJet vagy például Tisza-tavi Ökocentrum, de a Pet Kupa szervezői is jönnek. A gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület a komposztálást mutatja be, ki lehet próbálni a Giant bringáit, és a Bolygó expo is megtekinthető lesz sok más érdekesség mellett.

Dr. Bujdosó Zoltán örömét fejezte ki, hogy a megrendezendő programok mintegy fele olyan emberekhez kapcsolódik, akik a gyöngyösi campuson végeztek. 

– Nekünk két szempontból is nagyon fontos az ÖKO Forradalom rendezvényének helyet adni, és részt venni benne. A legfontosabb a környezeti nevelés, a fiataloknak szemléletmód, illetve tudásátadás. Másrészt, a campusunknak is egy jó lehetőség, hogy bemutathassuk a kutatási és oktatási programjainkat érthető, hétköznapi formában. Ennek érdekében 6 állomással készülünk az eseményre. Meglepetést is tartogatunk: mivel 2024-et írunk, a 2024. látogató ajándékcsomaggal lesz gazdagabb – foglalta össze dr. Bujdosó Zoltán.

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában