Jubileum

2024.03.28. 11:25

Ötvenöt éve léptek először színpadra a siroki színjátszók

Ötvenöt éve alakult meg a siroki színjátszók első csoportja. Felkészítőiknek köszönhetően azóta töretlenül játszanak és aratnak szép sikereket minden megméretésen. Ezt ünnepelték meg a napokban.

Barta Katalin

Jubileumot ünnepeltek a siroki gyermekszínjátszók. Immár 55 éve koptatják a színpadot és aratnak sikert sikerre halmozva. 

Az utánpótlás is biztosított. Már az alsós gyermekek is örömmel állnak színpadra.
Az utánpótlás is biztosított. Már az alsós gyermekek is örömmel állnak színpadra.
Forrás: Beküldött fotó

Teljesítményükről, elismeréseikről rendre beszámoltunk portálunkon az elmúlt években. A több évtizedes múltra visszatekintő csoportok egymást váltva rengeteg rangos díjat zsebeltek be. Köszönhető ez a remek felkészítő tanároknak, akik mindig hálás missziónak tekintették a gyermekszínjátszást. Így van ez ma is. Az Országh Kristóf Általános Iskolában flashmobbal, tánccal, rögtönzött előadásokkal és komplett színdarabbal ünnepelték a színjátszó kör több, mint fél évszázaddal ezelőtti megalakulását. 

A kezdetekről talán annyit, hogy 1969-ben Borics József fiatal tanárként, hét tanítványa bevonásával tette le a gyermekszínjátszás alapjait Sirokban. Az azóta folyamatosan működő csoportok – egyedülállóként az országban – rendszeresen vesznek részt különböző fesztiválokon, kulturális rendezvényeken - hangsúlyozta a szerdai ünnepi rendezvényen Körömi Gábor az Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) alelnöke. Meglepetésként egy Elismerő Oklevéllel gazdagította a Siroki Országh Kristóf Általános Iskola gyűjteményét.

Március 27-én zsúfolásig telt a siroki művelődési ház. Az előtérben Viktor Tünde tanárnő fotókiállítása segítségével felidézhették a Bendegúzok és a Pafff csoportok megyei és országos fesztiválokon elért sikereit. Közben gyülekezett a tömeg, a széksorok megteltek egykori és mai színjátszókkal, a hálás és büszke közönséggel.

A szülinapi rendezvényen Gál Zoltán pedagógus, a Bendegúzok csoport felkészítője már az első pillanattól igyekezett a közönséget bevonni a színház világába. Jó hangulatban adták át a színpadot egymásnak a fellépő csoportok is: Huszár Éva Julianna tanítónő és Pereszkék csoportja egy orosz mesével készültek. A répamesét mindenki ismeri, ráadásként az orosz tánc a végére jó hangulatot teremtett. A Bendegúzok hatalmas lendülettel kezdtek. Repült a lavór, szálltak a kiakasztott ruhák. A mennyországba készülő cigányokon jót nevetett a közönség. A negyedikesek Antal Teodóra tanítónő felkészítésével először léptek színpadra. A bolond falu című meséjük mosolyt csalt a közönség arcára.

Az alkalomra Egerből érkeztek a Mozaik Suli-s gyerekek, Hegyi Eszter Barbara tanítónővel. Részletet mutattak be a Túl a Maszat-hegyen című musicalból. Varga Andrea tanárnő és elsősei pedig „boldogság órás” bemutatót tartottak a számok jegyében. Végezetül Gál Krisztina tanárnő és táncosai verték fel a színpad porát hip-hop táncukkal.

A rendezvényen jelen voltak Kozmáné Derda Edit, a Hatvani Tankerület igazgatója, Kaposi László és Körömi Gábor a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségének tagjai.

Gál Zoltán megköszönte a helyi önkormányzat mindenkori támogatását, Tuza Gábor polgármesternek pedig a lehetőséget, hogy az iskola és a község e jelentős eseményét méltóképpen megünnepelhették.

***

A kezdetekről és a máig tartó sikerekről három olyan megszállott pedagógus osztotta meg portálunkkal gondolatait, akik egymásnak adták át a stafétát, és diákjaikkal öregbítették Sirok és a siroki iskola hírnevét.

Borics József magyar-orosz-rajz szakos tanárként 1968-ban került Sirokba. Azt mondja, egy elrontott verssel kezdődött minden. Fiatal tanárként belesült egy Radnóti-vers elmondásába, s ez annyira bántotta, hogy már csak dacból is elkezdett foglalkozni az irodalommal, s mindazzal, ami ehhez kapcsolódik. – Az akkori irodalmi színpadok stílusát a szavalókórusos előadásmód jellemezte. Egy ilyen működött az én falumban is, amelynek tagja lettem. Az Úttörővezető című havilap Kincsesláda rovatában olvastam egy felhívást - a kor szóhasználata szerint - felszabadulásunk 25. évfordulója alkalmából rendezendő műsor elkészítésére. Ezt a Kulturális szemle keretében 1969-ben mutattuk be, hét diákom részvételével. A következő évben először helyi, majd felmenő rendszerben körzeti, járási, végül megyei szinten is sikeresen vettük az akadályokat. Arany minősítést szereztünk a Csillag a homlokunkon című pódiumjátékunkkal, melyet versekből szerkesztettem össze. Ez olyan lendületet adott az irodalmi színpadnak, hogy ezután minden évben éltünk a lehetőséggel. A sikerek nem maradtak el. A nagyok elballagása után másodikosokból alakult meg a Pöttöm színpad. Az aranyak jöttek egymás után. Ha néha becsúszott egy-egy ezüst, azt kudarcként éltük meg. A repertoárban szerepelt a Csiribiri, Íme, az emberke, A tücsök és a hangya, A rakoncátlan lángocska meséje. Ez utóbbi hatására a csoport a továbbiakban Lángocska néven lépett fel. A versenyeken túl társadalmi eseményeken is állandó résztvevőkké váltunk. Irodalmi műsort készítettünk Dobó István halálának 400. évfordulója alkalmából. A darab megjárta a Csillebérci Úttörő Tábort, de a Népművelési Intézetbe is meghívtak bennünket. Szakmai berkekben jegyezni kezdték a siroki színjátszókat. Számomra mégis a legkedvesebb emlék az első fellépés, az első arany maradt. Később, amikor egyre sürgetőbben éreztem, hogy a festészettel szeretnék foglalkozni, átadtam a stafétabotot fiatalabb kollégámnak, Rajnavölgyi Vilmosnak.

- Az én első csoportom 1986-ban alakult, s már az első megmérettetésen sikerült arany minősítést szereznünk a Kamasz panasszal - folytatja a történetet Vilmos. 23 fellépő csoport közül mindössze hármat jutalmaztak arannyal. Egyhetes táborozást nyertünk a Mátrában található Sástóra. Szóval jól indult a Pafff (igen, három f-fel) színpad pályafutása. Itt ismerkedett meg a színjátszással Baráth Zoltán is, aki azóta színművész lett, s a Babszem Jankó ( Eger) színtársulat vezetője. A mai napig 26 arany minősítés áll a Pafff színpad neve mellett, az utóbbi tizenhét évben zsinórban. Emellett a Heves megyei szervezésű Miénk a tér! versenyek díjait, illetve számos fellépés és bemutató sikereit is elkönyvelhetjük. Nyolc alkalommal kaptunk Arany Diplomát, azaz sikerült eljutnunk az országos gálákra is. Először 2008-ban a Bolond faluval, legutóbb a Szent Antal szerencséje” című mesével. Megjártuk Debrecent, felléptünk a fővárosban többször is, Pécsett és Szekszárdon is sikerrel léptünk színpadra. 2014-ben felértünk a csúcsra: a Pafff és a Bendegúzok csoport megosztva megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Különdíját is. Bár Pafff színpadról beszélünk, valójában nem válogatott gyerekek alkották a csoportot. Mindig az aktuális osztályom kapta meg év elején a lehetőséget. Aki jelentkezett, az bekerült, s hozzájuk igazítottam az előadást. Sajnos, jó színdaraboknak híján voltam, ezért az utóbbi években már többször is magam írtam meg a szövegkönyvet egy-egy mese alapján. Ezek közül a Szent Antal szerencséjére vagyok a legbüszkébb. A néhány soros meséből írt színdarab kétszer is megjárta az országos versenyt. Sajnos a Covid járvány átírta a színjátszó találkozók forgatókönyvét is, online formában azért neveztünk. A járvány csillapodott, és Pécsen megcsináltam/ megcsináltuk az utolsó Pafff előadást. Néhány sorral előbb azt mondtam, hogy felértem a csúcsra. Tévedtem. 2021-ben a Magyar Drámapedagógiai Társaság előléptetett Gyémánt Okleveles Gyermekszínjátszó rendező tanárrá. Erre aztán nem számítottam! 47 év tanítás után nyugdíjba vonultam, és velem együtt (36 év után) a Pafff színpad is. Nyugodtan hátra dőlhetek a kényelmes fotelemben, mert olyan kolléga viszi tovább a siroki színjátszást, aki még tőlem is megszállottabb.

Gál Zoltán testnevelő tanár 1996-ban alapította meg a Bendegúzok színjátszó csoportot, mert kötelességének érezte, hogy tovább vigyék és erősítsék az iskolai színjátszás hírnevét.

- Mindig saját osztállyal dolgoztam én is. Mint osztályfőnök, lehetőséget láttam a gyerekekben – folytatja Gál Zoltán. Mára a kilencedik generációval dolgozunk együtt. Az első megyei „weöres-ön” ezüst minősítést kaptunk, ami hatalmas lendületet adott. Gőzerővel dolgoztunk, azon agyaltunk, hogy mivel lépünk fel a következő tanévben. Aztán megtörtént a csoda! A siroki színjátszás történetében nekünk adatott meg először az a lehetőség, hogy képviseljük iskolánkat és Heves megyét a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó gáláján, 2006-ban. Az ország legjobb húsz csoportja közé kerültek a Bendegúzok A cigányból lett királyfi című előadással. Segítőmmel, Viktor Tünde tanárnővel napokig nem tértünk magunkhoz az örömtől. Az évek során sok tehetséges diákkal foglalkozhattam. A próbák jókedvűen, néha bizony bosszankodva teltek. A legnagyobb gondot a darabválasztás okozta. Rendszerint vaskos humorú cigány népmeséket dolgoztam fel, írtam színpadra. Sikert sikerre halmoztunk, hullottak az arany minősítések és a különdíjak. Azonban úgy éreztem, hogy másfelé kell nyitnom. Népi balladákat kezdtem átdolgozni, színpadra írni, rendezni. Az első balladám: A fagyos király az EMMI Különdíját is megkapta, majd újabb színdarabok hozták a „kötelező” aranyakat.(Kőmíves Kelemen, Ágnes asszony, A bajusz, Bolond Jankó). 2021-ben én is örömmel vettem át a Gyémánt Okleveles Színjátszó rendező tanári címet, hiszen megfeleltem annak a feltételnek, hogy a csoport rendelkezzen legalább öt arany minősítéssel. Úgy gondoltam, innen már nincs feljebb. Tíz országos cím, rendezői díj, mi kell még? Aztán egy újabb meglepetés. A Magyar Szín-Játékos Szövetség nekünk ítélte azt a Nagy András Lászlóról elnevezett NÍVÓDÍJ-at, melyet a 2022-es évadban nyert el a Bendegúzok társulat A walesi bárdok c. előadása. Az ország legjobb gyermekszínjátszó előadása lett a miénk! A munka folytatódik, jelenlegi csoportommal keményen készülünk a következő megmérettetésre.

A történetnek nincs vége, hiszen majdnem minden kollégánk kivette részét a siroki színjátszás valamelyik epizódjából. Volt, aki kísérő tanárként jött velünk, volt, aki helyettesített, amíg versenyen voltunk, volt, aki besegített a jelmezek elkészítésében, volt, aki tánckoreográfiával támogatta a sikeres fellépést. Huszár Éva Julianna tanítónő pedig a Pereszkék kis csoportját terelgette a színjátszás kacskaringós ösvényén.

Nálunk az iskola és a község vezetése s minden siroki támogatja a gyermekszínjátszást. Tuza Gábor polgármester úr anyagi támogatással segíti a gyerekek utazását, egyéb kiadásokat. Megértő figyelem kíséri ténykedésünket. Hírnevet szerzünk nemcsak az iskolának, a községnek, hanem Heves vármegyének is, és a hatvani tankerületnek is. Fontosnak tartjuk azt, hogy a színjátszás nemcsak szórakoztat, hanem tanít és nevel is. Erősíti a magabiztos fellépést, a csapatban való együttműködést és gondolkodást. Arról nem is beszélve, hogy jó beszédkészséget lehet szerezni általa.

Egy szó, mint száz! Most ünnepelni kell! Megszorítjuk azoknak a gyerekeknek a kezét, akik sokat tettek a siroki színjátszásért. Köszönjük! Az iskolavezetésnek, a tantestületnek, a szülőknek, hogy segítették, segítik a munkánkat. Meg mindenkinek. Köszönjük! Köszönjük!

 

 

 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában