Történetek

2024.03.13. 16:50

Sasvári történetek elevenedhetnek meg a Dumaszínház közreműködésével

Parádsasváron podcast sorozatot indítana a Dumaszínház a település múltjáról, régi történetekről. Májusban újabb humorfesztivál is lesz.

Barta Katalin

Újra élhetik múltjukat, s rendhagyó módon népszerűsíthetik helyi értékeiket azok a parádsasváriak, akik szívesen elevenítenének fel egy-egy régi történetet a település múltjáról, életükről a Dumaszínház segítségével. Litkai Gergely a Parádsasvár oldalon tette közzé felhívását a napokban. Azt írta, rég óta tervezgetik, hogy elinduljon egy podcast Sasvári történetek címmel. Ebben fellépőik, kollégáik kérdeznék a helyieket a község, az üveggyár, családjuk történeteiről, amiket a Dumaszínház podcast csatornáján tennének elérhetővé, és az egyes épületeken, amihez a történet kapcsolódik, pedig elhelyeznénk egy QR-kódot, amit lefényképezve elérhetővé válik maga a hanganyag. Az egyes epizódok nagyjából 10-20 perc közöttiek. Akinek van ebben kedve részt venni, a [email protected] emailen jelentkezhet. 

Litkai Gergely felhívása
Litkai Gergely felhívása
Forrás: Parádsasvát / Facebook

A felvételt meg tudják ejteni a helyi Zöld házban, de ha más helyszínt részesítenek előnyben, azt is megoldják.

Portálunkon tavaly írtunk arról, hogy szeptemberben teltházzal zajlott a GarázsSasvár kezdeményezés Parádsasváron. A Dumasasvár projektjének nyitóelőadására már hetekkel a rendezvény előtt minden jegy elkelt, nem véletlenül. A Dumaszínház legnépszerűbb előadói - Hadházi László, Kis Ádám, Kőhalmi Zoltán, Litkai Gergely - részvételével rendeztek humorfesztivált, az egykori üveggyár garázsában kialakított, fedett, ugyanakkor a természetre nyitott színházában.

Az ígéretek szerint a helyszínt folyamatosan fejlesztik, így idén tavasszal is folytatódnak a programok. A legközelebb május 17-19- én rendeznek újra DumaSasvár fesztivált. 
A mátra egyik legszebb településén, Parádsasváron évek óta visszasírják az egykor világhírű üveggyár fénykorának gazdag napjait. A több mint háromszáz éves gyár megszűnését követően a gyár területét rekultiválták és számos ötlet születet az újrahasznosításra. Terveztek ide kalandparkot, s más turisztikai célú fejlesztést is, de források hiányában nem sok minden történt a területen.  A GarázsSasvár ötlete a Dumaszínház népszerű előadóinak ötlete nyomán valósult meg, akik lehetőséget láttak a terület fejlesztésében. A Mátra ölelésében, az egykori üveggyár garázsában alakították ki. A helyszín választás nem véletlen. Parádsasvár Eger és Gyöngyös között a 24-es úton található festői község. Itt található a Károlyi-kastély, amely jelenleg szállóként működik, de kihagyhatatlan a kristálycsiszoló és az üveghuta is, a községről remek túrák indulnak, de aki nem vállalkozik nagyobb kirándulásokra, a faluban és környékén is remek sétákat tehet. Azt ígérik, a helyszínt folyamatosan fejlesztik, így évről évre egyre izgalmasabb programokkal várják majd itt a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában