Vidrales

2024.03.26. 16:37

Vidra nézett bele a kamerába a Bükki Nemzeti Park varázslatos vidékén

Félénkségét legyőzte kíváncsisága. Nem menekült el a vidra a kamera elől.

Molnár Helga

Az ember mikor kirándulni indul, mindig abban reménykedik, hogy valami olyan „jó dolgot” fog látni, megtapasztalni, amit addig még soha. Így járt Farkas Kornélia is, aki nem mással futott össze, mint a 2020-as év emlősével. A vidra kíváncsi volt, nem menekült el, így videó készülhetett róla.

A vidra legyőzte félelmét, nem menekült el
A vidra legyőzte félelmét, nem menekült el
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A vidrát méltán szokták a vizek csúcsragadozójának is nevezni, hiszen a táplálékául szolgáló halak, rákok, vízimadarak, rágcsálók és egyebek csak igen nehezen tudnak elmenekülni előle. Régebben ezért tűzzel-vassal irtották, hiszen a halászok komoly konkurenciája volt ez a ma már védettséget élvező menyétféle. A vidrát ugyan vérmes ragadozónak tartják, ám eközben egy meglehetősen fürge és játékos állat is. Erről a kettősségről olvashatunk Fekete István Lutra című regényében is.

Napjainkban ugyan még sokfelé megtalálható ez a faj a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének vizeinél, ám ennek ellenére csak ritkán találkozunk vele. Legtöbbször lábnyomáról, jellegzetes halpikkelyes ürülékéről következtetünk jelenlétére, esetleg gázolt példányát találjuk az úton. Farkas Kornélia, lelkes mezőnagymihályi természetbúvár viszont szerencsével járt, és az alábbi videót készítette a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben. Ahogy a felvételen is látszik, a vidra félénkségét felülírta a kíváncsisága, ezzel felejthetetlen pillanatokat okozva a másik félnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában